INTERVIU | Ex-ministru al Sănătății: Acei politicieni, care s-au vaccinat înaintea medicilor, nu pot fi considerați oameni de stat. Să rămână pe conștiința lor, pentru că oricum nu o să-i poată trage la răspundere

  • 31 Martie 2021 14:49
INTERVIU | Ex-ministru al Sănătății: Acei politicieni, care s-au vaccinat înaintea medicilor, nu pot fi considerați oameni de stat. Să rămână pe conștiința lor, pentru că oricum nu o să-i poată trage la răspundere

Cetățenii trebuie să-i taxeze pe funcționarii publici care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cu încălcarea flagrantă a Planului Național de Imunizare, spune fostul ministrul al Sănătății, Mihai Magdei, care a condamnat asemenea cazuri, în condițiile în care mulți medici din prima linie nu au fost încă imunizați. Totodată, el și-a exprimat nedumerirea în legătură cu reticența unor lucrători medicali de a se vaccina, în situația în care medicii trebuie să servească drept exemplu pentru populație. Un interviu realizat de Aliona Savca:

-Au apărut în spațiul public mai multe informații precum că unii funcționari publici s-au vaccinat împotriva COVID-19, deși, nu fac parte din prima categorie a persoanelor care sunt imunizate în această perioadă. Cum vedeți dumneavoastră acest lucru și cât de corect este?

-Aici lucrurile se petrec din cauza lipsei educației, lipsei unei morale a acelui parlamentar de prin Glodeni, altul din Cantemir. Este vorba despre lipsa eticii și deontologiei. Mai departe este vorba despre sărăcie. Ne lipsesc vaccinurile din considerentul că prea târziu ne-am adresat pentru a le obține. Dacă ne-am fi adresat la timp, am fi primit multe doze ca să vaccinăm mai multe persoane, și nu cred că era nevoie de prima categorie sau a doua. Totul vine din sărăcie. Cum ieșim din această situație? Ar fi bine ca în societate să existe respect, să se recunoască că acei care au fost “aruncați” în prima linie „sub tanc fără grenadă”, aceștia, sărmanii, trebuie vaccinați în primul rând. Dar acei politicieni care s-au vaccinat, nu pot fi considerați oameni de stat. Ei pur și simplu sunt vremelnici. Să rămână pe conștiința lor pentru că oricum nu o să-i poată trage la răspundere. Cetățenii, în viitor, la alegerile anticipate sau cele locale trebuie să țină cont de asemenea indivizi care încă mai sunt în societatea noastră, care se luptă după putere, și mai întâi de toate își hotărăsc problemele lor.

-Cum credeți, de ce s-a ajuns în această situație? Nu a prevăzut Ministerul Sănătății asemenea cazuri înainte de a începe campania de imunizare?

- Aici este vorba despre lipsa profesionalismului. Asta este primul aspect. Al doilea – același minister, unii vorbesc că la timp au prezentat comanda prin diferite instanțe, care ne permit să primit ajutoare umanitare, alții zi că nu. Pe cine să crezi, este din nou o problemă iar adevărul nu va fi aflat până la capăt. Sunt niște oameni care nu au hotărât la timp problema și nu au avut grijă ca Republica Moldova să fie acolo unde trebuie să fie pentru a rezolva toate problemele apărute în pandemie. Nimeni nu va fi tras la răspundere pentru că peste tot, la toate instanțele stau persoanele majorității parlamentare care astăzi nu vor să hotărască lucrurile în folosul poporului.

- În asemenea condiții nu ar fi nevoie de revăzut acest plan de imunizare?

-În asemenea condiții, dacă țara ar avea vaccin disponibil, măcar jumătate de milion de doze, ar trebui să fie imunizate cât mai multe persoane, populația să fie informată, centrele de vaccinare să lucreze fără întrerupere, să fie remunerați suplimentar medicii de familie pentru vaccinare, pentru că acesta este un lucru adăugător. Aici este vorba despre epidemiologia de intervenție și oamenii trebuie remunerați. Totodată, afirmațiile celor din Cantemir, uite, că ea a deschis flaconul și nu a putut mobiliza oamenii, ea trebuie să prevadă lucrurile acestea de la început. Trebuie să deschidă atâta cât sunt lucrători medicali. Mai mult, este de neînțeles lucrătorul medical, care agită și vorbește oamenilor despre necesitatea și folosul vaccinării,  dar el nu se vaccinează.

-Mulțumim!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău