INTERVIU | Europarlamentarul Eugen Tomac: Summitul Comunității Politice Europene este răspunsul cel mai bun la amenințările care se confruntă Republica Moldova (AUDIO)
-
18 Mai 2023 12:42
„Summitul Comunității Politice Europene este răspunsul cel mai bun la amenințările care se confruntă Republica Moldova, este mesajul clar pentru Putin: până aici. Aici suntem noi alături de RM, noi, Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac într-un interviu acordat Radio Chișinău.
Cum este perceput la Bruxelles mesajul pe care vrea să-l transmită președinta Maia Sandu prin organizarea acestei Adunări?
Contextul în care ne aflăm astăzi obligă decidenții de la Chișinău să utilizeze toate instrumentele pe care le au pentru a-i convinge pe oameni că democrația și libertatea sunt valori pe care trebuie să le protejeze Rep. Moldova în aceste vremuri. Vedem la distanțe foarte mici ce se întâmplă lângă Rep. Moldova, fiind în situația în care nu este apărată de nicio alianță militară internațională, nu este nici încă membră a Uniunii Europene. Evident, există un asemenea context plin de provocări, cu amenințări zilnice din partea Federației Ruse, cu amenințări hibride în interiorul Rep. Moldova, cu actori politici care contestă linia Guvernului Rep. Moldova și evident politica pro-europeană asumată de președinta Maia Sandu. Cred că într-un asemenea context este bine să-i inviți pe oameni să conștientizeze cât de importantă este implicarea, în ciuda tuturor frământărilor de zi cu zi, pentru că de bine de rău moldovenii au demonstrat, în ultimul an, că sunt primitori, că sunt gazde bune pentru aproape un milion de cetățeni ucraineni care au ales în primele zile după război să vină în Rep. Moldova. Asta s-a întâmplat, pentru că oamenii din puținul pe care l-au avut, l-au oferit și celor aflați în dificultate. Asta arată mult despre calitățile extraordinare pe care le au cetățenii Rep. Moldova, dar peste lipsuri putem trece. Am dat acest exemplu cu solidaritatea exprimată de la om la om, dar nu știu dacă oamenii vor să se întoarcă într-o epocă pe care mulți au uitat-o, în care nu-ți era permis decât să execuți ceea ce îți dicta statul sovietic. Asta își dorește Putin acum, să reînvie lumea pe care am uitat-o și eu cred că valorile precum libertatea și democrația sunt atât de prețioase încât merită orice efort. Reuniunea de duminică are un obiectiv foarte înălțător, aș spune eu, în interesul majorității cetățenilor Rep. Moldova și sper ca un număr important de cetățeni să răspundă la acest mesaj, pentru că nu este o mobilizare pentru Maia Sandu, este o mobilizare pentru a demonstra atașamentul Rep. Moldova față de o lume spre care tindem. Moldovenii vedem că nu mai trag spre piețele din Rusia, ci cu toții își doresc să construiască viitorul în Italia, în Portugalia, viitor temporar sau pe termen lung, pentru că acolo se simt în siguranță. Acolo au ce obține pentru a oferi, până la urmă, o viață decentă celor rămași acasă. Sunt niște lucruri peste care nu putem trece ușor. De aceea, eu sper ca evenimentul din 21 mai să aibă ecoul necesar, pentru că totul este în plină desfășurare, nu știm cum va evolua războiul, ce știm, însă, sigur, este că Rep. Moldova nu este singură astăzi și are parteneri importanți care vor afișa această simpatie, susținere pentru Rep. Moldova, inclusiv prin implicare directă.
„Acum e momentul să ne unim și să devenim împreună parte a familiei europene”, a spus președinta, ea a chemat la unitate. Sau totuși RM este percepută ca o țară divizată?
Republica Moldova este o țară cu multe vulnerabilități. Dincolo de această majoritate destul de clară, de aproape 60%, care își dorește un parcurs sigur european, totuși să nu uităm, există prezență militară ilegală a Federației Ruse de peste 31 de ani, să nu uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există mesaje destul de agresive separatiste și ele sunt încurajate de Moscova. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele zile în regiunea autonomă Găgăuzia, vedem că deja produce efecte destul de clare acest mesaj separatist în alte zone decât în Transnistria. El este nuanțat și la Orhei și la Bălți, deci o încercare de a menține o stare de tensiune internă destul de puternică există și aceste realități le înțelege toată lumea. Ceea ce, însă, este important, e ca Guvernul să își poată menține linia pe care și-a asumat-o, să îndeplinească criteriile pe care și le-a asumat în procesul de integrare europeană, pentru că este un proces ireversibil. Odată ce oamenii vor vedea că vin bani de la Uniunea Europeană pentru drumuri mai bune, pentru spitale mai bune, pentru școli mai bune, pentru locuri de muncă mai bine plătite acasă, aici în Republica Moldova, evident că corul celor care bruiază procesul de integrare europeană, se va îngusta. El nu va dispărea, pentru că observăm încă în Republica Moldova pe fondul lipsurilor există încă actori politici care duc un joc foarte cinic, folosind această presiune socială împotriva proiectelor strategice pentru Rep. Moldova. De aceea, imaginea Rep. Moldova este corect înțeleasă de marea majoritate a decidenților europeni, însă nu este suficient și aici trebuie să existe o comunicare în ambele sensuri, constantă, pentru a preveni, pentru a înțelege și pentru a explica cetățenilor de ce este important să nu rămână absenți din tot ceea ce se întâmplă și să nu cadă în capcana neputinței, că nu se mai poate face nimic, că s-au închis totul, că iar Rusia nu ne va permite să ne integrăm în Uniunea Europeană. Puterea oamenilor este mult mai mare decât sistemele de manipulare și de dezinformare pe care le are Rusia și le livrează foarte agresiv în Republica Moldova.
UE și România a investit foarte în regiunea găgăuză. În calitate de europarlamentar, cum vedeți ceea ce se întâmplă în Găgăuzia? Tensiunile crescânde din această regiune autonomă a RM erau previzibile?
Din punctul meu de vedere, erau oarecum previzibile că totuși ceea a creat timp de 30 de ani Rusia în această zonă, cu concursul autorităților de la Chișinău în mare parte, nu poate fi șters peste noapte. Este evident că Moscova pune o miză uriașă pentru această suprafață de teritoriu a Republicii Moldova, menținută cumva captivă de către politicienii locali, care orice le poți spune, doar pro-găgăuzi nu sunt, adică, pro interesele lor, pe care le evocă, culturale, identitare, de dezvoltare regională. Acolo se desfășoară un joc fățiș pro-rusesc, cu consecințe nefericite pentru Republica Moldova și ele produc deja rezultate electorale. Sigur că rămâne de văzut cum va evolua situația acolo, dar cert este că rezultatul procesului democratic, arată că atunci când jocul democratic este confiscat de actori statali din alte state și folosit împotriva Republicii Moldova, devine unul extrem de periculos, pentru că s-au aruncat resurse uriașe de propagandă și evident că acest lucru trebuie corectat inteligent în timp, nicidecum forțând lucrurile sau încercând prin rezolvarea unei crize să creezi alta în loc.
Cum ar trebui să reacționeze autoritățile constituționale din RM?
Mai multe investiții și mai multă implicare, chiar dacă oamenii de-acolo au păreri preconcepute. Oamenii pot fi convinși doar prin puterea propriului exemplu și eu mă bucur că președinta Maia Sandu a avut vizita acolo, le-a spus celor de acolo ce crede, a răspuns inteligent tuturor provocărilor, dar, repet, ceea ce zeci de ani s-a creat acolo, nu poate fi rezolvat peste noapte, necesită o strategie integrată cu pași foarte preciși și cu direcții foarte clare de acțiune, astfel încât oamenii să se simtă parte a Republicii Moldova în procesul acesta de integrare europeană. Pentru că apare și foarte mult cinism - toți cei care au dus această linie de propagandă, în ultimii ani, ai Rusiei în regiunea găgăuză, după ce s-au retras, fie au plecat în România, fie s-au stabilit la Chișinău. Deci, au recunoscut, implicit, prin toată evoluția lor că au fost doar niște instrumente pe care le-au utilizat Rusia acolo și asta este cel mai trist, pentru că ei folosesc retorica aceasta doar pentru a obține un capital politic de conjunctură, nicidecum nu au o proiecție pe termen mediu și pe termen lung, or Republica Moldova trebuie să iasă de sub influența Rusiei, pentru că Rusia în ultimele două secole n-a adus decât multă suferință și subdezvoltare.
Există riscul ca tensiune de la Comrat să pericliteze desfășurarea Adunării Moldova Europeană sau a Summitului din 1 iunie?
Eu sunt încrezător că autoritățile centrale de la Chișinău țin situația sub control.
Dar, de fapt, acesta este scopul a ceea ce se întâmplă acum în Găgăuzia, să destabilizeze situația, acum, într-un an important?
Evident că Moscova a mizat foarte mult pe aceste alegeri, tocmai pentru a spune că cetățenii nu vor ceea ce susține Chișinăul, tocmai de aceea încurajează aceste mesaje separatiste pe comunitățile locale că Moscova este dispusă să discute cu Comratul, cu Orheiul, cu Bălțiul, nicidecum nu va abandona aceste comunități pe care le consideră extrem de importante. Face un joc strategic extrem de mizerabil pe care l-a făcut dintotdeauna, încurajând orice formă de exprimare și acțiune împotriva intereselor Republicii Moldova. Chestiunea este limpede, până la urmă ce era de făcut mai departe, pentru a evita, subliniez, prin rezolvarea unor crize, crearea altor crize în plus. Aici este cheia pentru a depăși acest moment și lucrurile nu se pot schimba peste noapte, nu este o comunitate nouă pe care o creezi și spui că de aici încolo așa va fi și peste noapte se întâmplă o minune. Locurile trebuie rezolvate pas cu pas, în așa fel încât oamenii să fie convinși de buna credință și de perspectivele pe care le oferă Uniunea Europeană tuturor cetățenilor Republicii Moldova și evident că dacă cei de acolo își doresc în mod real și sincer să-și apare interesele, atunci ei trebuie să le construiască și să le vadă în perspectivă doar împreună cu Republica Moldova, doar împreună cu Chișinăul și nicidecum să cadă prizonieri acestui mesaj cinic pe care Moscova îl folosește insistent pentru a destabiliza Republica Moldova.
Vorbim despre sprijinul puternic, constat al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Sunt satisfăcute autoritățile Uniunii Europene de felul cum sunt realizate reformele în Republica Moldova. Cum se văd de la Bruxelles îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene? În ce proporție au fost îndeplinite?
Întotdeauna când discut cu colegii europeni, care au o abordare extrem de directă și de pretențioasă, încerc să le explic că lucrurile trebuie privite în context. Evident că în Moldova avem astăzi un guvern pro-european, o majoritate parlamentară solidă, un președinte cu convingeri europene. Dar trebuie să vedem de unde a plecat Republica Moldova. În ce punct era când a ajuns actuala guvernare și unde este astăzi. Este evident că dincolo de voință politică este foarte important să respecți niște mecanisme democratice. În Republica Moldova nu vor face reformă oamenii aduși din Ucraina, aduși din Polonia sau trimiși de la București. În Republica Moldova tot cetățenii Republicii Moldova vor trebui să-și implementeze angajamentele pe care și le-au asumat în relația cu UE, pentru că UE nu este un bancomat care scoate bani și îi dă unor state sau unor entități, ci este o uniune politică de state, unică la nivel global, care are un nivel și un standard foarte ridicat de funcționare pe bază de reguli. Și asta vrea, reforme serioase în Republica Moldova, pentru ca, pe viitor niciodată să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani de zile când sub plapuma integrării europene s-au furat aproape un miliard de dolari, lucru care a șocat pe toată lumea. Pentru că într-un stat slab, într-un stat fără mecanisme interne de control și verificare, evident că asemenea șocuri decredibilizată și, în final, plătesc tot oamenii cei nevinovați care nu pot avea o perspectivă solidă. De asta spun că întotdeauna lucrurile trebuie privite în ansamblu și eu cred că progrese s-au făcut, însă, este foarte mult de muncă. Și aici cred că actuala guvernare trebuie să lucreze mai insistent pe capitolul comunicare. Este foarte important ca oamenii care conduc astăzi să nu obosească nici o zi, pentru că de ei depinde cât de mare va fi dinamica acestor evoluții, cât de puternic vor reuși să accelereze pe reforme, chiar dacă sunt cu costuri. S-a demonstrat, cu toată presiunea Rusiei și tot șantajul legat de gaze, totuși în momente de criză s-au găsit soluții. La fel, se vor găsi soluții și pentru toate celelalte. Republica Moldova a trecut deja prin mai multe situații limită pe care le-a depășit. Important e ca oamenii să aibă încredere și evident, guvernarea să lucreze mult mai eficient decât o face până în prezent, pentru că pe umerii actualei majorități parlamentare apasă responsabilități strategice importante pe care nu au voie să le rateze.
Ce șanse există ca RM să înceapă negocierile de aderare la sfârșitul acestui an? Care vor fi factorii determinanți, pe lângă îndeplinirea celor 9 condiționalități?
Eu cred ca pe toate cele 9 capitole s-au făcut deja progrese și ele pot fi accelerate, însă ceea ce trebuie să facă Republica Moldova este foarte simplu: am un exemplu foarte bun pe care îl pot accesa oricând și anume exemplu românesc. Toate erorile și greșelile mari pe care le-a făcut România în procesul de integrare trebuie evitate de Republica Moldova și aici eu sunt convins că lucrurile funcționează, dar e nevoie de mai multă insistență. Până la urmă fiecare comunitate cât de mică sau mare este, are și ea agenda, propriile priorități și sigur că pentru a preveni lucruri și a le corecta pe cele care pot fi corectate din mers, e nevoie de o comunicare constantă, cu mare viteză pentru a evita, pentru a preveni și a avansa foarte mult. Îmi este foarte greu să estimez dacă până la sfârșitul acestui an lucrurile vor prinde contur pe obiectivele pe care și le-a asumat. Politic, însă, știu că UE este extrem de deschisă și și-ar dori să puncteze un succes major, cu atât mai mult că toate datele ne oferă perspective ca acest lucru să se poată întâmpla. Depinde însă foarte mult de ce va face Guvernul.
Încă un eveniment istoric, important pentru parcursul european al RM va fi și organizarea Summitului Comunității Politice Europene. Ce mesaj vrea să aducă comunitatea europeană prin organizarea în RM a acestei întruniri care va reuni șefi de state și de guverne din peste 40 de state?
Este de departe cel mai important eveniment diplomatic pe care îl organizează Republica Moldova - prezența a peste 44 de șefi de state și de guverne din UE și nu numai. Cred că este cea mai bună dovadă și mesajul cel mai clar - vă vrem alături de noi, sunteți parte din familia noastră, lucrăm împreună suntem solidari cu Republica Moldova. Cred că faptul în sine că cea de-a doua ediție a acestei instituții recent înființată care și-a propus să intensifice cu operarea la nivel european între statele europene, deci UE și restul statelor europene implicit, este foarte important. După Praga toată lumea vine la Chișinău. Deci sper ca odată cu acest summit marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova să prindă și mai multă încredere în proiectul european. Nu există altă soluție, există soluția unirii Republicii Moldova cu România, dar știm foarte bine că o bună parte din societate nu este încă pregătită de acest pas, deși mai bine din jumătate din cetățenii Republicii Moldova dețin deja cetățenia UE prin cetățenia română. Dar asta este o chestiune de abordare politică și sunt convins că la momentul potrivit va exista și această dezbatere. Dar astăzi obiectivul trebuie să rămână cel asumat și anume - integrarea în UE. Pentru că până la urmă, unirea spre care visăm mulți dintre noi cei care susținem acest proiect - transformarea Republicii Moldova în ceea ce este astăzi România, adică partea a UE, limba română este limbă oficială a UE. Nu vom mai fi constrânși de nimic să începem să privim mult mai încrezători și în perspectivă, dar acum lucru care contează și care merită tot efortul, pentru că există aceste oportunități, este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Este avantajată RM prin faptul că este gazda acestui eveniment? Care ar fi avantajele?
Este foarte important acest summit. În primul rând pentru că vin, dacă vreți, jumătate din economia lumii. Vor fi la Chișinău: Germania, Franța, UK, Italia, Spania. Deci toate statele bogate din Europa își trimit liderii în Republica Moldova. Evident că acest semnal va fi foarte puternic și ajută enorm, pe deoparte. Pe de altă parte, este angajamentul UE că rămâne în orice situație și în orice context alături de Republica Moldova. Mult timp s-a spus de faptul că fiind conflictul militar din regiunea separatistă transnistreană, Republica Moldova nu va avea niciodată o perspectivă europeană. Iată că evoluția războiului din Ucraina a deschis noi oportunități, noi perspective și când nimeni nu se aștepta că lucrurile pot lua o asemenea turnură, iată că acest lucru se întâmplă și prezența Summitului Comunității Politice Europene în RM este răspunsul cel mai bun la amenințările care se confruntă RM este mesajul clar pentru Putin: până aici, aici suntem noi alături de RM, noi - UE, Franța, Germania, Italia, Spania, România, evident, cum a fost și întotdeauna. Deci are o semnificație foarte puternică și eu mă bucur că președinta Maia Sandu a avut împreună cu echipa sa suficiente argumente și insistență în a-i convinge pe liderii europeni să accepte această invitație.