INTERVIU | Europarlamentarul Dacian Cioloș: „Riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt mult mai ridicate acum, decât au fost la începutul invaziei ruse în Ucraina” (AUDIO/ VIDEO)

  • 24 Februarie 2023 08:00
0%
00:00:00
00:00:00

Uniunea Europeană e deschisă să discute cu Guvernul de la Chișinău toate modalitățile practice pe care autoritățile le vor propune pentru a ajuta Republica Moldova în a-și asigura securitatea, a declarat fostul premier al României, eurodeputatul Dacian Cioloș la Radio Chișinău. Acesta a subliniat că Republica Moldova este cea care trebuie să-și definească foarte clar ce fel de gen de sprijin așteaptă.

Uniunea Europeană e deschisă să discute cu Guvernul de la Chișinău toate modalitățile practice pe care autoritățile le vor propune pentru a ajuta Republica Moldova în a-și asigura securitatea. Si pe partea aceasta de război hibrid și de dezinformare și pe partea de dotare atât cât va fi posibil și pe partea de formare a oamenilor care se ocupă de securitate. Nu întâmplător s-a luat decizia ca în iunie  summitul Parteneritatului pentru Cooperare pe care l-a propus președintele Macron să aibă loc în Republica Moldova. Vorbesc de ce poate să facă UE, însă noi la nivel european lucrăm în parteneriat și cu SUA și știu că există o legătură directă SUA-RM și ne coordonăm ajutorul pe care vrem să-l acordăm.

  Aici contează foarte mult poziția pe care o va avea Guvernul  și Statul moldovean și solicitările pe care le va face. Riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt mult mai ridicate acum, decât au fost la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022. Cred că și liderii europeni sunt mult mai conștienți de aceste riscuri. Voi propune chiar colegilor din Parlamentul European ca la sesiunea plenară  din martie să avem o dezbatere și o rezoluție pe acest subiect al riscurilor crescute de securitate a Republicii Moldova, pentru ca Parlamentul European să dea un semnal în plus decidenților executivi europeni și să spunem că dincolo de sprijinul pe care îl acordăm  Ucrainei, trebuie acordata cum un sprijin și pentru Republica Moldova. Însă, după cum am spus, trebuie ca Republica Moldova să-și definească foarte clar ce fel de gen de sprijin așteaptă.”, a  menționat Dacian Cioloș.

INTERVIU | Europarlamentarul Dacian Cioloș: „Riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt mult mai ridicate acum, decât au fost  la începutul invaziei ruse în Ucraina”  (AUDIO/ VIDEO)

Referindu-se la interconectarea energetică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Dacian Cioloș spune că aceasta este o prioritate la vârful UE și că acum există tot sprijinul ca această interconectare pe transport de electricitate să se facă.

„Securitatea Interconectarea energetică a RM este o prioritate la vârful Uniunii Europene. Și a președintei Comisiei cu care am avut discuții pe subiectul ăsta și Președinta Parlamentului și în Consiliul European. Oamenii sunt conștienți că interconectarea asta pe care noi, România, o solicităm de ani de zile. Acum va exista tot sprijinul pentru ca această interconectare pe transport de electricitate să se facă, și România să poată să acorde masiv export de electricitate atât cât a fi nevoie, să avem interconectarea asta foarte bună pe gaz și să putem ajuta.E important să ne gândim  ..pe termen mediu și asta cât mai repede posibil, e important să avem resurse financiare ca să se poată investi în producția de energie solară, energie eoliană. Independența energetică trebuie s-o gândim și pe termen scurt, dar și p termen lung. Dorința noastră și noi în Parlamentul European pentru asta milităm,  este să avem o decizie clară și fermă că toate investițiile în infrastructură în Uniunea Europeană se duc acum până la Kiev și până la Chișinău. Conectare nu doar pe infrastructura energetică, dar și pe cea de transport rutier, transport feroviar, infrastructura de interconectare pentru comunicații – pe toate astea trebuie să investim în următorii ani ca și cum RM ar fi stat membru, să nu așteptăm să semnăm tratatul de aderare ca să facem investițiile astea”.

„La nivelul UE discutăm despre regimul țărilor candidate și care au început negocierile de aderare. Noi sperăm să obținem cât mai repede o decizie la nivel european care să permită țărilor candidate  ca pe măsură ce finalizează un capitol de negociere și are instituțiile stabile și deja pregătite să aibă acces direct la piața comună și la politicile europene fără să mai aștepte semnarea tratatului de aderare după ce toate capitolele de negociere sunt încheiate. Altfel spus, am terminat de negociat capitolul    pe Agricultură și Dezvoltare Rurală, să putem integra deja Republica Moldova în politica agricolă comună. Cu sprijin, cu subvenții, cu acces la piața  europeană, cu sprijin financiar pentru promovarea produselor agro-alimentare, inclusiv pe piețele externe Uniunii Europene, etc.”

Dacian Cioloș despre președinta Maia Sandu:„În primul rând contează foarte mult că aveți o președintă foarte curajoasă, care are curajul să țină capul sus, să se uite în ochii oamenilor și să spună lucrurilor pe nume. Să nu mai ascundă informații pe care probabil și alți președinți ai RM le-au avut. Pentru că tentative de destabilizare nu e prima dată când le înregistrăm din partea regimului de la Kremlin vis-a-vis de Republica Moldova. Acum aveți o președintă care are curajul să-și asume poziții foarte clare și ferme, să le exprime nu doar cetățenilor care au ales-o, dar și partenerilor europeni.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
6
Thu
8
Fri
9
Sat
8
Arhivă Radio Chișinău