INTERVIU | Eugen Tomac: Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că a sosit un moment în care alegerile sunt simple

  • 09 Iulie 2021 11:22
INTERVIU | Eugen Tomac:  Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că a sosit un moment în care alegerile sunt simple

Republica Moldova se pregătește pentru alegerile parlamentare anticipate, de duminică. Mai sunt, așadar, câteva zile până când moldovenii de peste Prut, dar și de peste hotare, vor merge la urme pentru a decide cine va hotărî direcția în care merge țara, alegând între cele două veșnice opțiuni, Vest și Est. Așa cum au arătat alegerile din toamna anului trecut pentru prezidențiale, un rol extrem de important îl au moldovenii din diapora, peste 800.000 de cetățeni. În România aceștia pot vota la secțiile deeschise în: București, Craiova, Suceava, Constanța, Galați, Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Sibiu și Timișoara.

Despre ultimele pregătiri pentru alegeri și rolul acestora în această conjunctură geo-politică discutăm cu invitatul "Apelului matinal" de la Radio România Actualități, Eugen Tomac, europarlamentar PMP, europrlamentar al Partidului Mișcarea Populară. Bună dimineața!

Eugen Tomac: Bună dimineața, dumneavoastră și tuturor radioscultătorilor Radio România!
 
Realizator: Prin acest scrutin electoral Republica Moldova, spuneam și mai devreme, se află din nou la o răscruce. Electoratul are de ales între cele două opțiuni clasice: Est sau Vest. Care credeți că va fi calea pe care o va urma Republica Moldova după aceste alegeri?
 
Eugen Tomac: Cred că după trei decenii de încercări, de provocări, cetățenii Republicii Moldova și-au dat seama că nu mai există loc de lozinci și vor ieși la vot într-un număr destul de mare, sper eu, pentru că cel mai mare pericol este absenteismul în continuare și vor da un vot categoric pro-european. Nu trebuie, însă, neglijată nici opțiunea celalată, a socialiștilor și comuniștilor, care insistă în continuare pe un vot pro-Rusia, pentru că din nefericire, societatea basarabeană încă este divizată în două. Dar, de data aceasta, cred cei peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc peste hotare, care întrețin statul Republica Moldova, pentru că ei sunt cel mai mare contributor la bugetul de stat, vor avea un rol decisiv, pentru că nu există altă opțiune pentru Republica Moldova decât vectorul vest, pentru că, chiar în urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană a și propus un plan de relansare, în premieră, pentru Republica Moldova, de 600 de milioane de euro și cred că cetățenii îș doresc școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune și, bineînțeles, parte dintre domniile lor să revină acasă în Republica Moldova, pentru că sunt răspândiți peste tot în lume, așa cum sunt majoritatea românilor care au decis să plece.
 
Realizator: Ați amintit de UE. Va putea actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, să pună în practică reformele pe care le dorește alături de UE?
 
Eugen Tomac: Dacă va exista un Parlament la Chișinău capabil să genereze o majoritate pro-europeană și, bineînțeles, să dea un guvern cu voință politică să implementeze Acordul de asociere la UE, și asta înseamnă reforme substanțiale în ceea ce privește justiția, în ceea ce privește administrația, și cred că dacă va exista această majoritate în mod clar și Republica Moldova va începe ușor să intre pe o linie predictibilă, pentru că deocamdată întotdeauna la Chișinău, când am privit spre Republica Moldova, domina haosul și cred că a sosit momntul, și au obosit și cetățenii Republicii Moldova de tot felul de încercări, să dea un vot util pentru ca la Chișinău să se formneze o majoritate confortabilă, pro-europeană și, bineînțeles, când spun pro-europeană înseamnă mai aproape de România, mai aproape de Italia, mai aproape de Franța.
 
Realizator: Dar care vor fi locul rolul României după aceste alegeri?
 
Eugen Tomac: Rolul României este unul consistent în evoluția Republicii Moldova. Să nu uităm că în ultimii 10 ani statul român le-a oferit cetățenilor Republicii Moldova șansa de a deveni cetățeni europeni și faptul că aproape un milion de cetăteni ai Republicii Moldova dețin cetățenie română este limpede că parte din societatea Republicii Moldova s-a atașat profund de România și prin cetățenie, și implicit de UE. Deci, și din acest punct de vedere, avem o obligație și morală, și politică de a fi în continuare mult mai implicați în ceea ce privește susținerea Republicii Moldova. Și aici mă refer la proiecte concrete. Tot ceea ce înseamnă bună practică de implementare a proiectelor europene trebuie transferat și în Republica Moldova, pentru că oamenii vor lucruri concrete, vor fapte care să le schimbe viața. Și eu cred că din bunele practici pe care le avem în administrația locală, în instituții guvernamentale, pentru că în anumite domenii am făcut performanță, și eu cred că acest transfer poate fi oferit Republicii Moldova și trebuie să o facem mult mai curajos și mult mai îndrăzneț, pentru că direcția este una singură: cea de apropiere de România, implicit de UE.
 
Realizator: RRA a fost și rămâne aproape de toate întămplările din Republica Moldova. Colegii niștri de la Chișinu ne oferă de fiecare dată ultimele informații, dar în opinia dumneavoastră care au fost temele de interes introduse în platformele program ale competitorilor? Altfel spus, v-a sărit ceva în ochi?
 
Eugen Tomac: În mod clar aproape toți competitorii au pus accent pe lupta împotriva corupției. Într-un stat cu câteva miliarde PIB, atunci când dispare un miliard se resimte în toate domeniile și această temă a râmas de actualitate./lazard Faptul că Republica Moldova este un stat de șapte ori mai mic decât România, dar cu o politică internă de șapte ori mai complicată a adus în punctul de a le cere cetățenilor, până la urmă, să meargă pe o formulă capabilă, credibilă să implementeze o serie de reforme în justiție, în sistemul electoral, pentru că, până la urmă, dacă nu ai un stat capabil să gestioneze lucrurile în mod cinstit și onest, și oamenii să aibă încredere în justiție lucrurile nu se vor schimba fundamental. Deci, tema principală a acestei companii a fost justiția, dar bineînțeles că nu a lipsit și dezbaterea geo-politică, în condițiile în care știm că ne aflăm în plină pandemie și vaccinul a devenit un subiect de diplomație politică în aceasta perioadă. Bineînțeles că au fost și alte teme, dar tema principală a fost legată de cea de combatere a corupției.
 
Realizator: O campanie electorală strânsă cu de toate, inclusiv cu nelipsitele fake-news-uri, îndreptate mai ales împotriva Occidentului, din câte am sesizat noi.
 
Eugen Tomac: Așa este. Chiar am organizat recent o dezbatere cu privire la modul cum este influențat spațiul public de către instrumente care, din nefericire, propagă știri false, dezinformare, propagandă și președintele Asociației Presei Independente, domnul Petru Macovei, de la Chișinău, care colaborează și cu /../ la Bruxelles, ne-a prezentat cu dovezi foarte clare că în Republica Moldova există peste 20 de entități finanțate, din nefericire, de Federația Rusă, care propagă știri false, dezinformează cu bună știință și, bineînțeles, ținta predilectă sunt liderii pro-europeni de la Chișinău și Uniunea Europeană. Nu este scutită, din nefericire, din această campanie de denigrare nici România. Din păcate, încă se insistă că această teză falsă pentru a alimenta disensiunile și tensiunile în societatea de dincolo de Prut.
 
Realizator: Pe final de interviu, un mesaj adresat moldovenilor de pretutindeni ar fi în primul rând să voteze! Corect?
 
Eugen Tomac: Este esențial. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că a sosit un moment în care alegerile sunt simple. S-a generat această formulă de alegeri anticipate și cred că este o șansă aproape unică când toată lumea este cu ochii spre Chișinău, toată Uniunea Europeană și există măsuri concrete propuse prin care Republica Moldova poate fi în mod consistent susținută pentru a depăși acest prag critic prin care trece de mai bine de două decenii. Și eu cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă cetățenii onești este să iasă la vot într-un număr cât mai mare mare. Nu există o altă șansă, nu există o altă amânare. Pur și simplu acum s-au așezat lucrurile de așa natură încât, dacă se va genera o majoritate stabilă pro-europeană, Republica Moldova are toate șansele să reintre în albia statelor civilizate, albia statelor care respectă cetății, respectă drepturile omului și construiește instituții care servesc doar interesele cetățenilor și nu interesele unor grupuri sau oligarhi.
 
Realizator: Așadar, alegeri anticipate în Republica Moldova. După rezultate vom mai vorbi. Vă mulțumesc pentru prezența alături de no.
 
Eugen Tomac: Și eu vă mulțumesc.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău