INTERVIU | Eugen Muravschi, despre întreruperea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei: „Electricitate vom avea cu siguranță, unica incertitudine este legată de preț”

  • 08 Octombrie 15:15
INTERVIU | Eugen Muravschi, despre întreruperea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei: „Electricitate vom avea cu siguranță, unica incertitudine este legată de preț”

Pentru Republica Moldova, întreruperea tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei de la 1 ianuarie 2025, anunțată oficial de Kiev, va avea un impact diferit pe cele două maluri ale Nistrului, explică expertul în energetică de la Watchdog, Eugen Muravschi.

Malul drept, care importă și consumă în prezent în totalitate gaze de pe piața europeană, nu va fi afectat de decizia autorităților ucrainene, pe acest segment, spune expertul. 

Întreruperea tranzitului de gaz pe teritoriul ucrainean ar putea influența, însă, prețul la energie electrică, în condițiile în care, în schimbul gazului rusesc livrat, Chișinăul cumpără cea mai mare parte de electricitate de la centrala din stânga Nistrului, spune Eugen Muravschi.

Stoparea gazului din Rusia către regiunea transnistreană va oferi, în același timp, o oportunitate pentru autoritățile constituționale să avanseze pe agenda reintegrării Republicii Moldova, a declarat expertul într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Eugen Muravschi: Noi acum cumpărăm cea mai mare parte a energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, și întrucât ei nu plătesc pentru gazul rusesc pe care îl consumă acum, pot să ofere și un preț mai mic pentru electricitatea pe care o livrează malului drept.

Ca opțiune alternativă de procurare a energiei electrice, va trebui să cumpărăm din Europa, și prețul, probabil, va fi mai mare, însă nu putem prezice care va fi prețul la iarnă. Anterior, am procurat electricitate din România, care are niște mecanisme de plafonare a prețului astfel încât el să fie mai jos decât media pieței, iar noi am putea beneficia de acest mecanism. Sau, cum a anunțat și Ministrul Energiei, Victor Parlicov, Republica Moldova ia în considerare și scenariul de a procura gaze pe care apoi să le livreze centralei de la Cuciurgan, ca aceea să producă energie electrică în continuare pentru malul drept. Nu putem prezice cu exactitate însă, care va fi prețul energiei electrice în așa caz.

Ca să rezum, pentru malul drept, aprovizionarea noastră cu gaze este sigură. Aprovizionarea cu electricitate o vom avea cu siguranță, unica incertitudine este legată de preț, dar nu există riscul ca noi să rămânem fără electricitate.

Radio Chișinău: Cum vedeți dumneavoastră avantajele și dezavantajele pentru Republica Moldova în acest context în care,  până la urmă,  întreaga Europa renunță la gazul rusesc?

Eugen Muravschi: Este binevenită. Noi acum pe malul drept gaz rusesc direct nu consumăm. Suntem indirect dependenți de electricitate, însă firește ar fi bine să găsim soluții alternative ca să ne decuplăm în întregime de dependența de energie rusă. Asta încât să nu poată fi folosite aceste pârghii, pentru a influența Republică a Moldova. Și noi știm că Rusia nu de o singură dată a folosit prețul la gaz pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău.

Desigur, trebuie să ne gândim și la malul stâng al Nistrului. Dacă gazul rusesc nu mai ajunge la ei, atunci sustenabilitatea financiară a regimului separatist va dispărea și atunci va trebui să ne gândim cum reintegrăm regiunea transnistreană.

Dacă ei nu mai primesc gaz rusesc, atunci regimul nu se poate ține pe mult timp, poate dacă au niște rezerve acolo pe câteva luni, însă fără gazul rusesc, pur și simplu regimul va cădea financiar. Și atunci noi trebuie să ne gândim cum avem grijă de cetățenii noștri din stânga Nistrului, dar anumite de cetățeni, nu de autoritățile separatiste și oligarhii de la Tiraspol.

Radio Chișinău: Acest lucru ar însemna și schimbarea accentului în negocierile cu așa numitele autorități de la Tiraspol, care astfel devin dependente de Chișinău…

Eugen Muravschi: Economic, ei deja sunt dependenți, în sensul că peste 70% din exporturile regiunii separatiste transnistrene, vin spre malul drept al Republicii Moldova și spre Uniunea Europeană.

Ei nu mai sunt la fel de dependenți de Rusia ca înainte. Acum, cu războiul din Ucraina, posibilitatea de comerț terestru, cu Rusia, a scăzut pentru regimul de la Tiraspol.

Și respectiv, da, stoparea furnizărilor de gaz rusesc către regiunea transnistreană va crea o oportunitate pentru autoritățile de la Chișinău să avanseze pe agenda de reintegrare a țării.

Însă nu trebuie să uităm că există mereu opțiunea ca Rusia să livreze gaz pe o rută alternativă, prin Turcia, prin gazoductul transbalcanic. Dacă Rusia decide să facă acest lucru, se va păstra status quo-ul, situația curentă.

Gazoductul transbalcanic trece prin Bulgaria, România, sudul Republicii Moldova spre regiunea transnistreană.

Amintim că, pe 7 octombrie 2024, autoritățile de la Kiev au reconfirmat oficial întreruperea de la 1 ianuarie 2025 a tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei. Aflat la Kiev pentru a discuta despre securitatea stocurilor de gaze ale Republicii Moldova, depozitate în Ucraina, ministrul Energiei Victor Parlicov a reiterat că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite pentru orice scenariu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău