INTERVIU | Confesiunile unui troll pro-Kremlin
-
02 Mai 2017 20:13
![INTERVIU | Confesiunile unui troll pro-Kremlin INTERVIU | Confesiunile unui troll pro-Kremlin](https://media.radiochisinau.md/image/201705/640x360/316c652ede7fa70ec084a285bb3654fd.png)
East StratCom prezintă un interviu cu un fost angajat al „fabricii de trolli” din Sankt Petersburg. East StratCom este un task force (grup de lucru) instituit la cererea Consiliului European, cu scopul de a aborda campaniile de dezinformare, în curs de desfășurare, ale Rusiei.
Fabrica de trolli din Sankt Petersburg este infamă pentru scriitorii săi online, plătiți să lase comentarii care favorizează pozițiile Kremlinului (New York Times). Acum, încă un informator din fabrică/fost troll vorbește despre activitatea fabricii de trolli, într-un interviu acordat sursei media independente cu sediul în St. Petersburg, Bumaga (articol integral în limba rusă). Fostul troll a ales să rămână anonim, în așa fel încât nu avem nici o modalitate de a verifica identitatea fostului angajat al așa-numitei "Agenții de cercetare a Internetului". Cu toate acestea, comentariile sale sunt în concordanță cu rapoartele privind activitatea de trolling ale altor informatori: Marat Burkhard, intervievat de Radio Europa Liberă (citiți interviul); Lyudmila Savchuk, care a mers să lucreze în fabrica de trolli ca jurnalist sub acoperire (citiți interviul) și Olga Maltseva (citiți articolul).
Câteva aspecte de importanță ale conversației:
Ce te-a făcut să alegi un astfel de job?
Am absolvit în 2014 cu o diplomă în filosofie și nu știam încotro să o apuc. Aveam datorii mari, pe care trebuia să le sting repede. Apoi am citit un articol despre "fabrică" și mi-am dat seama că era un loc în care aș putea face rapid niște bani. Mulți dintre colegii mei au aflat despre aceste locuri de muncă în același mod.
Cât câștigai muncind acolo?
Destul. Chiar și criza economică prin care trece Rusia nu a afectat trolii. Dacă lucrai acolo suficient timp, apoi cu toate bonusurile pe care le obțineai pentru o muncă bună, puteai obține 80.000 - 90.000 de ruble pe lună [între 1300 și 1450 de euro]. Lucram acolo doar pentru că salariul era bun. De exemplu, mi-am cumpărat un Mazda 6 în timp ce lucram acolo.
În ce constă munca trollilor?
Soseam la birou dimineața, cinci persoane într-o cameră de 20 de metri pătrați și în fiecare zi, scriam câte 200 de comentarii și 20 de știri fiecare. Existau numeroase echipe diferite în "fabrică", inclusiv, la un moment dat, una pentru alegerile din SUA și una pentru Ucraina.
Trollii scriu lucruri absurde pe care nimeni nu le-ar fi scris vreodată. De fiecare dată când inventam un text, era o adevărată călătorie a fanteziei. Ne era permis să distorsionăm informațiile inițiale în orice fel, pentru a le transforma în rezultatul de care aveam nevoie.
Trollii își iubesc munca?
Nici măcar celor care lucrează acolo nu le place această muncă. Toată lumea crede că delirăm. Mi-era rușine să recunosc faptul că lucrez acolo și am încercat să nu spun nimănui unde lucrez.
Cum a reacționat managementul la expunerea mediatică a fabricii de trolling?
După investigația mass-media, conducerea a început să reducă din numărul personalului. Acum recrutează oameni care cred într-adevăr ceea ce scriu. Trebuie să demonstrezi că ești un patriot, pentru a scrie comentarii pe bani.
Ce îl face pe un troll ideal?
Un trol profesionist ar trebui să-i simtă pe cei cu cine comunică. Cel mai important, el nu trebuie să piardă vena creativă, deoarece este incredibil de greu să inventezi ceva nou zi de zi.
Trollingul are vreun efect?
Personal, cred că trollingul nu aduce niciun rezultat în lumea reală. În special, nu are rezultatul așteptat de sponsori. Nimeni nu crede în postările noastre: nici noi, nici ceilalți. Uneori, trollii se certau cu alți trolli. Mi se pare că majoritatea covârșitoare pur și simplu nu acordă nici o atenție acestor comentarii.
Sursa: East StratCom