INTERVIU | Alexandru Postică (Promo-LEX): Așa-numita „armată transnistreană” este o formațiune militarizată ilegală, care urmează să fie declarată în afara legii. Se încadrează perfect și ca formațiune teroristă

  • 02 Decembrie 2021 15:45
INTERVIU | Alexandru Postică (Promo-LEX): Așa-numita „armată transnistreană” este o formațiune militarizată ilegală, care urmează să fie declarată în afara legii. Se încadrează perfect și ca formațiune teroristă

O nouă condamnare la CEDO legată de încălcarea drepturilor în stânga Nistrului aduce în atenție problema înrolărilor în așa numita „armată transnistreană”. Este vorba despre cazul unui tânăr care s-a înrolat benevol, de această dată, în comparație cu înrolările forțate semnalate anterior, dar atunci când a vrut să renunțe, din motive de sănătate și pentru a-și îngriji mama, a fost plasat în izolare la comandamentul militar de la Tiraspol.

Astfel, CEDO a constatat că serviciul militar în stânga Nistrului reprezintă o limitare ilegală a dreptului la libera circulație. 

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, avocatul Asociației Promo-LEX, Alexandru Postică, apărătorul tânărului în fața CEDO, a subliniat că autoritățile de la Chișinău nu au adoptat până acum o poziție tranșantă față de această structură paramilitară din stânga Nistrului, astfel că ilegalitățile și abuzurile continuă fără a fi sancționate.

Alexandru Postică: Regimul continuă să hărțuiască tinerii. Avem chiar și plângeri din partea unor tineri care sunt chemați la așa-numitele instituții care gestionează evidența militară în regiune. Acest caz relevă că, chiar și atunci când înrolarea se face benevolă, cu consimțământul tânărului, ar putea fi vorba despre o încălcare a dreptului său de a se deplasa liber. Li se iau actele de identitate și tinerii nu pot să se deplaseze în afara teritoriului. Anterior au fost cazuri de înrolare forțată a tinerilor, în pofida voinței lor. În asemenea cazuri încălcarea este și mai gravă, adică vorbim în general despre lipsire de libertate.

Dar ce am vrut noi să subliniem în mod deosebit cu acest caz este că, cu părere de rău, și după 30 de ani, nu avem o calificare clară din partea autorităților Republicii Moldova cu privire la acest serviciu militar. Această formațiune militară, „armata transnistreană”, nu este o instituție militară recunoscută nici pe plan național, nici internațional. Prin urmare, ea din start violează legislația Republicii Moldova și urmează a fi trase la răspundere penală persoanele care au constituit și care conduc această instituție militarizată în stânga Nistrului.

  • Până acum, nimeni dintre autorități nu s-a pronunțat în această privință?

Alexandru Postică: În mod deschis și clar, nimeni nu a ridicat această întrebare. Eu înțeleg că este o chestiune destul de delicată în contextul negocierilor, dar alte state, cum ar fi Ucraina și Georgia, s-au pronunțat destul de tranșant în privința acestor formațiuni ilegale. Fiindcă ele constituie o amenințare asupra securității naționale și a siguranței persoanelor. Ele, apriori, constituie izvoare de pericol. Noi vorbim despre mii de oameni care mânuiesc armele, instruite de dimineață până seara că Republica Moldova, Chișinăul, este un dușman. În orice moment, aceste persoane sub conducerea unor infractori ar putea chiar ataca persoanele pașnice din dreapta Nistrului.

  • Avem acolo și acele trupe ruse, în regiunea transnistreană. Devine așa-numita „armată” o sursă de militari pentru aceste trupe?

Alexandru Postică: Noi cunoaștem foarte bine modul cum se acordă cetățenia rusească în stânga Nistrului. Tinerii care dispun și de cetățenia rusă sunt înrolați în structurile militare ale Federației Ruse. Dar aici urmează să distingem și să spunem foarte clar că sunt două structuri separate. Dacă vorbim despre armata Federației Ruse, care este o armată recunoscută și avem un angajament internațional al Federației Ruse să-și retragă necondiționat trupele, atunci când vorbim despre așa-numita „armată transnistreană”, vorbim despre o formațiune militarizată ilegală, care urmează a fi trasă la răspundere, urmează să fie declarată în afara legii. De altfel, ea se încadrează perfect și ca formațiune teroristă, fiindcă are toate elementele care se potrivesc acestei definiții.

  • Faptul că nu avem de ceva timp un vicepremier pentru reintegrare, se reflectă cumva și asupra drepturilor omului în regiunea transnistreană sau, în general, asupra evoluției acestui dosar?

Alexandru Postică: Da, cu siguranță, aceasta afectează nu în cel mai bun mod. Noi cunoaștem că sunt incidente, practic, zilnice. Respectiv, urmează să fie găsită acea persoană care să preia conducerea Biroului de Reintegrare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău