INTERVIU | Ala Tocarciuc: Tulpina Omicron va produce un nou val de infectări în Republica Moldova. Este mult mai contagioasă, deși simptomele nu se manifestă atât de sever
-
09 Ianuarie 2022 11:40
Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 va produce un nou val de infectări în Republica Moldova. Tulpina este mult mai contagioasă, deși simptomele nu se manifestă atât de sever, iar autoritățile au obligația să testeze cât mai mult în această perioadă, consideră expertul internațional în sănătate publică, Ala Tocarciuc. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, aceasta opinează că vor mai există câteva valuri ale pandemiei.
Când vor reveni copiii în școli, vom avea o creștere exponențială a infectărilor cu COVID-19
-Cum credeți că va evolua pandemia de COVID-19 în Republica Moldova?
Dacă ne uităm la datele din ultimele zile, vedem că avem o creștere a infectărilor cu COVID-19. Cred că această creștere se va mențină lentă până se întorc copiii în școli și după aceasta cred că vom avea o creștere exponențială, care probabil va fi determinată de noua tulpină Omicron. Acestea sunt tendințele pe care le vedem în toate țările din Europa unde Omicron este deja apărut, tulpina se răspândește foarte repede.
Dacă Omicron se va răspândi în Republica Moldova în comunitățile cu puțini oameni vaccinați, o să avem o creștere exponențială a infectărilor și a numărului de spitalizări.
-Ce ar trebui să știe și să înțeleagă cetățenii Republicii Moldova în cazul în care se infectează anume cu această tulpină?
Se știe că este de trei ori mai contagioasă decât Delta. Dacă se întâlnește în comunitățile în care Delta era dominantă, Omicron devine foarte repede tulpină dominantă. Se știe că această tulpină ocolește un pic anticorpii, inclusiv și persoanele vaccinate se infectează. Statisticile arată că numărul de spitalizări este mai mic decât în cazul altor tulpini și numărul de spitalizări în cohortele de oameni vaccinați este cam de 2%, iar în cazul celor de nevaccinați poate depăși rata de 20 %. Depinde foarte mult în ce comunități se va răspândi Omicron în Republica Moldova. Dacă se va porni în comunitățile cu puțini oameni vaccinați, desigur că o să avem o creștere exponențială a infectărilor și o creștere rapidă a numărului de spitalizări. Dacă tulpina Omicron va fi în comunități cu o rată de vaccinare înaltă, o să avem număr mare de cazuri noi, dar va fi mică rata de spitalizare.
-Deci, în următoarea perioadă ar trebui să ne așteptăm la un număr mare de infectări?
Cred că o să avem un număr mare de infectări, dar nu toți acești oameni vor avea simptome, foarte mulți vor avea simptome ușoare. Însă aceasta acum va avea impact asupra vieții comunitare, pentru că omul care va fi testat pozitiv, va trebui să se izoleze, să stea acasă și o să avem foarte mare impact asupra forței de muncă, pentru că vor trebui să stea acasă pentru a răspândi infecția în comunitate.
Trebuie să fim siguri că-i putem testa pe toți cei care se infectează și pe toți cei care intră în contact cu persoanele infectate.
-Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a încerca să oprească răspândirea virusului?
Am văzut că s-au modificat cerințele de intrare în țară și intră cu test PCR negativ și este îmbucurător, pentru că se controlează importul acestei tulpini, dar trebuie modificate rapid niște tactici pe plan intern. Trebuie să fim siguri că-i putem testa pe toți cei care se infectează și pe toți cei care intră în contact cu persoanele infectate. Cu cât mai mult o testăm, cu atât mai repede vom depista, vom izola și vom ține pandemia sub control. Dacă lăsăm să meargă valul în mod natural, fără să-l influențăm, o să avem un număr enorm, pur și simplu enorm de îmbolnăviri.
Cred că pandemia de COVID-19 va fi și în 2023 și în 2024.
-La începutul pandemiei, unii experți și medici spuneau că aceasta va dura aproximativ doi ani, raportându-se la cele știute despre pandemia de gripă spaniolă. Doamnă Tocarciuc, credeți că evoluția pandemiei este una descendentă sau încă am putea să ne așteptăm la evoluții negative?
În primul rând, nu se compară această pandemie cu cea din 1918. Chiar și după numărul de populație, acum sunt de 8 ori mai mulți oameni pe globul pământesc, respectiv dacă ar fi să se îmbolnăvească fiecare om cel puțin o dată de COVID-19 este nevoie de altă perioadă de timp decât cea din 1918. În al doilea rând, noi avem acum tehnologii și vaccinuri: acum 100 de ani nu existau astfel de posibilități să se vaccineze oamenii. În același timp, este o diferență foarte mare între COVID-19 și acel virus de gripă, care nu crea atâtea tulpini. Acum s-a găsit în Franța o tulpină a COVID-19 cu 46 de mutații. Eu cred că acestea nu sunt ultimele tulpini care se găsesc cu un astfel de număr de mutații și cu astfel de schimbări. Nu cred că pandemia se duce acum pe o pantă descendentă încă. Totul depinde de multe evoluții. Unul dintre aspecte va fi evoluția din China, de exemplu, și multe țări care au avut strategia de zero COVID-19, care au oprit toate activitățile pentru a nu permite răspândirea virusului. Respectiv, aceste țări au vaccinat populația, dar nu există încă un nivel înalt de imunitate și acum, cu aceste tulpini foarte contagioase, va fi dificil să mențină tacticile de zero COVID. De aceea, eu cred că noi vom mai avea câteva valuri ale pandemiei, în special în țările cu populație foarte densă și multă, cum ar fi India sau China, și nu se știe ce tulpini se vor mai forma din acele valuri. Prin eforturile comunitare din toate țările se încearcă menținerea pandemiei sub control, dar nu cred că este cineva capabil să spună acum cu certitudine că pe 31 decembrie 2022 nu o să mai fie pandemie. Se încearcă să se mobilizeze populația cumva, să coopereze ca să diminuăm impactul pandemiei, pentru că pandemia va fi cred și în 2023 și în 2024. Dar dacă noi vom învăța să trăim cu acest virus, să ne protejăm de el cu măști bune, cu spălat pe mâini, cred că noi o să depășim pandemia și este foarte important să ne susținem din punct de vedere uman.