Interesul tinerilor pentru învățământul profesional-tehnic este în creștere

  • 28 Iulie 2017 13:17
Interesul tinerilor pentru învățământul profesional-tehnic este în creștere

Interesul tinerilor pentru învățământul profesional-tehnic este în creștere în ultimii doi ani, după ce în 2014 a fost lansat procesul de reformare a acestuia.

În cadrul unui club de presă, Daniel Funeriu, înalt consilier al Delegației UE pe educație, a declarat că Programul de suport bugetar al UE pentru reforma învățământului profesional-tehnic este în valoare de 25 de milioane de euro, bani care sunt oferiți în baza angajamentelor Republicii Moldova de a moderniza sectorul învățământului profesional până în 2020, transmite IPN.

„Moldova a făcut o strategie de modernizare a acestui învățământ, strategie realizată din buget propriu, iar în baza rezultatelor strategiei UE achită până la 25 de milioane de euro pentru a saluta eforturile în domeniul învățământului profesional. În acest moment, la Chișinău să află o misiune de evaluare a modului cum s-a avansat pe acest drum în reforma învățământului profesional și suntem optimiști că o bună parte din 25 de milioane de euro, 10,5 milioane de euro dintre care deja au fost oferiți, vor intra în Moldova”, a mai spus Daniel Funeriu.

Oficialul european a subliniat că UE este adevăratul prieten al Republicii Moldova, iar sprijinul UE este sprijinul unui prieten pe termen lung. „Este esențial să le spunem tinerilor că învățământul profesional este calea spre succesul lor profesional. Miza învățământului profesional este să oferim fiecărui copil din Moldova o cale a sa. Este foarte bine să avem copii la universități, evident dacă există o deschidere pe piața muncii, altminteri vorbim de timp și resurse irosite”, a mai precizat Daniel Funeriu.

Silviu Gâncu, șef de direcție din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că în reforma învățământului profesional-tehnic sunt rezultate ce pot fi măsurate calitativ și cantitativ. Cifra elevilor care fac studiile în acest sistem, în ultimii doi ani, este cu mult mai mare ca în anii precedenți. După cartografierea instituțiilor de învățământ profesional, din cele 96 existente, au fost lichidate 14, iar rezultatele cantitative arată că aceste măsuri au fost relativ bune.

„UE nu ne dă bani gratis, pentru ei trebuie de lucrat foarte greu”, a spus Silviu Gâncu, precizând că în programul de suport al UE are loc și o modificare a curriculei, iar în procesul de elaborare au fost instruite circa 300 de cadre din sistem. Acesta a mai spus că, după zece zile de la începutul admiterii în instituțiile de învățământ profesional-tehnic, la școlile profesionale au fost depuse circa 3300 de dosare, la nivel de colegii sunt circa 4000 de dosare, iar la centrele de excelență, care oferă programe de colegiu și școală profesională, sunt depuse 3500 de cereri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău