Interconexiunea cu România pe sectorul energetic ar asigura securitatea energetică a R.Moldova

  • 19 Ianuarie 2017 16:26
Interconexiunea cu România pe sectorul energetic ar asigura securitatea energetică a R.Moldova

În condițiile în care Republica Moldova este dependentă de energia electrică cumpărată de la Cuciurgan în proporție de aproape 80 la sută, interconexiunea cu România pe acest sector ar asigura securitatea energetică a țării, se arată într-un studiu comun al experților de la Chișinău și București.

Cercetarea arată că ar putea fi construite trei rețele pe teritoriul Republicii Moldova, la nord, centru și la sud, dar cea mai viabilă ar fi construcția pe direcția sud: Isaccea -Vulcănești-Chișinău. 

Dependența de energie electrică achiziționată de la stația de la Cuciurgan, care pune în pericol securitatea energetică a țării, poate fi contrabalansată cu interconexiunea la sistemul românesc, a subliniat unul dintre autorii studiului, Dionis Cenușă, de la Asociația Expert-Grup.

„Atunci când importurile vin din partea unui singur furnizor, iar acest furnizor are acționariat în zonele off-shor, vorbim despre Energokapital în acest caz, eu cred că asemenea importuri nu sunt deloc benefice Republicii Moldova și ideea interconectării cu România pe partea de sud, dar noi sperăm că și pe partea de nord în etapele ulterioare, reprezintă o soluție, nu atât de a ne debara sa de importurile care vin din regiunea transnistreană, cât de a crea condiții echitabile și competiție în sector”, a constatat Dionis Cenușă.

Costul estimat al interconexiunii spre sud este de aproximativ 194 de milioane de euro, iar al interconexiunii prin nord – de circa 140 milioane de euro. În opinia expertului Ion Comendant de la Institutul de Energetică, investițiile ar putea să fie recuperate cu greu.

Autorii studiului au remarcat că va fi necesară atragerea investițiilor private în aceste proiecte, iar Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus că acestea ar putea fi susținute și de companii românești din domeniul energeticii.

Potrivit consilierului ministrului Economiei, Mariana Botezatu, acum se negociază cu donatorii europeni, care au promis sprijin bugetar de circa 50 de milioane de euro, pentru a majora partea de grant.

Cercetarea mai arată că interconectarea dintre Republica Moldova și România pe domeniul energiei electrice ar putea atrage investiții sau credite private, dar trebuie ca finanțatorii și investitorii să aibă încredere în regulile jocului și în instituțiile din Republica Moldova. Astfel, se recomandă întărirea capacității instituționale și independenței ANRE, precum și interzicerea prin prevederi legale a intermediarilor cu acționariat “offshore”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,57 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
1
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău