Intenția lui Trump de a construi un zid la graniță determină Mexicul să caute noi parteneri comerciali

  • 20 Februarie 2017 09:41
Intenția lui Trump de a construi un zid la graniță determină Mexicul să caute noi parteneri comerciali

Mexicul va căuta acorduri comerciale cu alte state după amenințările președintelui american Donald Trump de a taxa exporturile mexicane către SUA, a declarat, într-un interviu pentru DPA, ministrul mexican de externe, Luis Videgaray.

"Obiectivul nostru principal este ca Mexicul să fie mai apropiat de restul lumii", a spus Videgaray în interviul realizat sâmbătă, la Frankfurt, după o reuniune a miniștrilor de externe din G20 în Germania, scrie AGERPRES.

Mexicul caută să semneze acorduri cu Uniunea Europeană, precum și cu Argentina și Brazilia.

Donald Trump a anunțat intenția de a construi un zid de-a lungul graniței sudice a SUA și de a introduce o taxă pe importurile din Mexic pentru a plăti lucrările. Anunțul a nemulțumit puternic Mexicul și a dus la anularea, în ianuarie, a unei întâlniri între liderul de la Casa Albă și omologul său mexican Enrique Pena Nieto.

"Ne aflăm într-un moment decisiv. Deciziile pe care le vom lua în următoarele câteva luni vor dicta probabil felul în care Mexicul și SUA vor coexista în următoarele decenii", a spus Videgaray.

Nu există momentan nicio intenție de a reprograma întâlnirea dintre cei doi președinți și nici discuții privind planul de construire a zidului, a precizat el.

Renegocierea Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA) ar putea începe în iunie, a mai spus șeful diplomației mexicane, adăugând că unele schimbări sunt de dorit, de exemplu în zona comerțului online, care nu exista la momentul în care acordul a intrat în vigoare în 1994.

Trump a atacat în mod repetat NAFTA, care a creat una dintre cele mai mari zone de liber schimb, spunând că este cel mai prost acord comercial pe care l-au semnat vreodată SUA.

La începutul acestei luni, Videgaray s-a întâlnit cu secretarul de stat american Rex Tillerson, care ar urma să efectueze joi o vizită în Mexic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău