Intensificarea cooperării vamale moldo-române, susținută de USAID

  • 17 Septembrie 2019 13:55
 Intensificarea cooperării vamale moldo-române, susținută de USAID

Pe parcursul săptămînii trecute a fost demarat un studiu cu privire la oportunitățile de amplificare a cooperării dintre autoritățile din Republica Moldova și cele din România responsabile de controlul și gestionarea fluxului de mărfuri și pasageri la trecerea frontierei.

Studiul realizat de experții Programului USAID Reforme Structurale în Moldova este o continuare a ”Evaluării coridoarelor comerciale ale R.Moldova” realizate în cadrul aceluiași Program.

În acest context, a avut loc o ședință comună cu participarea Directorului adjunct interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă și Directorului Programului USAID Reforme Structurale în R.Moldova, Douglas Muir.

Experții programului examinează legislația comunitară și cea a României pentru a identifica oportunități în fortificarea instrumentelor de cooperare dintre autoritățile de frontieră din Republica Moldova și România, cum ar fi: sincronizarea acțiunilor de fluidizare a traficului transfrontalier și implementarea punctelor cu o singură oprire.

Organizarea punctelor cu o singură oprire dintre țările UE și non-UE este un instrument eficient de control, care permite atât reducerea timpului de traversare a frontierei, cât și diminuarea cheltuielilor de întreținere a infrastructurii punctelor de trecere și contribuie semnificativ la decongestionarea traficului.

Conducerea Serviciului Vamal a apreciat asistența acordată de către Programul USAID în implementarea unor obiective strategice orientate
spre modernizarea instituției și a precizat că acest studiu, însoțit de recomandările de rigoare, va constitui un punct de pornire pentru îmbunătățirea situației pe ambele părți ale frontierei.

La rândul său, Directorul Programului, Douglas Muir, a subliniat implicarea autorității vamale în procesul de eficientizare a activității, menționând, totodată, că Programul va continua să sprijine instituția în îndeplinirea angajamentelor asumate, în scopul facilitării comerțului și îmbunătățirii mediului de afaceri.

Agenda a mai inclus și două vizite de lucru în posturile vamale ”Palanca” și ”Leușeni”, în cadrul cărora au fost examinate, din punct de vedere practic, procedurile de control la frontieră și au fost evaluate elementele de infrastructură.

Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova este stabilită printr-un Plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2020. Rezultatele scontate vizează facilitarea comerțului, îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal,  odernizarea și consolidarea infrastructurii informaționale, armonizarea legislației vamale, dezvoltarea Programului AEO și a comerțului  electronic etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău