Intemperii în Australia: Vestul orașului Sydney, afectat de inundații

  • 21 Martie 2021 11:25
Intemperii în Australia: Vestul orașului Sydney, afectat de inundații

Inundațiile provocate de ploile torențiale care au căzut în sud-vestul Australiei au afectat duminică mai multe cartiere din vestul orașului Sydney, unde autoritățile au cerut rezidenților să se pregătească de o eventuală evacuare, relatează agențiile EFE și AFP.

Gladys Berejiklian, guvernatoarea statului New South Wales - a cărui capitală este Sydney - a declarat mediilor locale că este vorba de cele mai grave inundații înregistrate în peste jumătate de secol.

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat revărsarea barajului Warragamba, care furnizează apă potabilă capitalei Sydney, aflat la câțiva kilometri de metropolă, și care constituie principalul factor de îngrijorare a Serviciului de Urgență.

Potrivit autorităților, se așteaptă o creștere nemaiîntâlnită din 1961 a nivelului apelor râului Hawkesbury, aflat în aval.

"Pentru a evita revărsarea apelor și ținând cont de cantitatea de ploaie căzută, ar fi trebuit să reducem capacitatea barajului la 20-25 la sută, ceea ce practic nu este posibil", a declarat guvernatoarea Gladys Berejiklian, calificând situația drept dezastru național.

Inundațiile au afectat zeci de localități din New South Wales, precum Bulahdelah, Taree sau Port Macquarie, iar autoritățile au pus la dispoziție 13 centre de refugiu pentru rezidenții evacuați din casele lor.

Apele au ieșit din matca multor râuri din zonă inundând străzile și sute de clădiri. Zeci de persoane au fost evacuate de serviciile de urgență care au alertat cetățenii cu privire la "vârtejurile de apă care se pot genera spontan și provoca victime".

Autoritățile regionale au cerut populației ca săptămâna viitoare să lucreze de acasă, în perspectiva continuării ploilor puternice, potrivit Serviciului Meteorologic.

Autoritățile au dispus totodată închiderea a zeci de unități de învățământ și centre de vaccinare din regiune, determinând amânarea campaniei de imunizare împotriva COVID-19, care trebuia să înceapă luni.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău