Inteligența artificială va fi utilizată pentru prevenirea foametei

  • 24 Septembrie 2018 18:30
Inteligența artificială va fi utilizată pentru prevenirea foametei

Microsoft, Amazon și Google s-au asociat cu mai multe organizații internaționale pentru a preveni riscurile de foamete pe plan mondial cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit unei inițiative ce a fost prezentată duminică, informează AFP.

În loc să abordeze chestiunea foametei odată ce aceasta a făcut deja numeroase victime, giganții din domeniul tehnologiilor de vârf "vor utiliza puterea datelor" pentru a analiza, a anticipa situațiile de risc și a trece la acțiune înainte ca ele să degenereze într-o veritabilă criză umanitară, au explicat într-un comunicat reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai Organizației Națiunilor Unite.

În 2017, peste 200 de milioane de persoane din nord-estul Nigeriei, Somalia, Sudanul de Sud și Yemen au fost afectate de foamete sau de situații de cvasi-foamete din cauza unei serii de factori: conflicte, sărăcie, dezastre climatice și prețuri alimentare.

În plus, 124 de milioane de persoane trăiesc în prezent în situații de insecuritate alimentară, iar supraviețuirea lor depinde de un ajutor umanitar de urgență, au detaliat autorii raportului.

"Faptul că milioane de oameni, din care numeroși copii, suferă încă de malnutriție severă și de foamete în secolul al XXI-lea este o tragedie mondială", a declarat Jim Yong Kim, președintele Băncii Mondiale, citat în același comunicat. "Suntem pe care să formăm o coaliție mondială inedită pentru a spune 'ajunge!'", a adăugat el.

Mecanismul de Acțiune împotriva Foametei (FAM, potrivit acronimului din limba engleză) va furniza primele semnale de alertă identificând crizele alimentare ce ar putea să se transforme în foamete. Acest lucru va permite declanșarea unor programe de finanțare destinate unei intervenții rapide.

"Dacă vom putea să prezicem când și unde va fi foamete, vom putea să salvăm vieți, reacționând mai devreme și mai eficient", a declarat Brad Smith, președintele Microsoft.

Google, Microsoft și Amazon Web Services, dar și alte companii de tehnologie, vor funiza expertiza necesară pentru dezvoltarea unei serii de modele analitice, denumite "Artemis", care folosesc inteligența artificială și învățarea automată pentru a face previziuni în timp real despre gravitatea crizelor alimentare.

"Inteligența artificială și învățarea automată sunt foarte promițătoare pentru a detecta penuriile alimentare asociate culturilor distruse, secetei, dezastrelor naturale și conflictelor armate", a explicat Brad Smith.

Învățarea automată ("machine learning") este o metodă utilizată în domeniul inteligenței artificiale, care, pornind de la algoritmi, examinează un ansamblu de date pentru a analiza în cele din urmă situații noi.

FAM va fi inițial lansat într-un grup mic de țări vulnerabile, înainte de a fi extins la nivel mondial. Liderii dedicați acestui proiect se vor întâlni pe 13 octombrie în cadrul unor reuniuni organizate de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI) în Indonezia pentru a discuta implementarea proiectului.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău