Întârzierea vaccinării ar putea costa economia UE aproximativ 90 de miliarde de euro, susține Allianz

  • 03 Februarie 2021 15:55
Întârzierea vaccinării ar putea costa economia UE aproximativ 90 de miliarde de euro, susține Allianz

Economia Uniunii Europene riscă să sufere o lovitură de aproximativ 90 de miliarde de euro în acest an, dacă ritmul vaccinărilor COVID-19 în blocul comunitar nu atinge nivelul din alte regiuni, arată un studiu publicat miercuri de grupul german de asigurări Allianz, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernele statelor membre sunt criticate pentru debutul lent al campaniei de vaccinare, iar criticii arată spre progresele înregistrate în Marea Britanie, Israel și SUA, ca o dovadă a greșelilor de planificare făcute la Bruxelles și în alte părți.

Pentru a atinge obiectivul privind o imunizare a 70% dintre adulți până la vară, UE va trebui să crească de șase ori rata vaccinărilor, arată studiul realizat de Allianz și Euler Hermes, și consultat de Reuters înaintea publicării.

În același studiu se estimează că dacă ritmul actual al vaccinării se va menține, imunitatea de turmă nu va fi atinsă înainte de 2022. Cu cât vaccinarea populației Europei va dura mai mult, cu atât va fi afectată economia de restricții și izolări, adaugă autorii studiului.

"Fiecare euro care este cheltuit pentru urgentarea vaccinărilor (prin infrastructură și creșterea producției de vaccinuri) ar putea evita pierderi de până la patru euro", se arată în studiul citat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că strategia europeană de vaccinare are o întârziere de trei până la patru săptămâni comparativ cu cea a altor state, ca urmare a unor proceduri de aprobare mai riguroase. Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat că problemele apărute în livrarea vaccinurilor ar urma să fie remediate în al doilea trimestru din acest an, când capacitatea de producție a BioNTech/Pfizer va crește și când vor fi aprobate și alte vaccinuri, printre care unul de la Johnson & Johnson.

Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la șase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar. Totuși, producția se dovedește o provocare uriașă, cu mai multe probleme de început.

În urmă cu două săptămâni, Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le-a livrat unor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv României, însă livrările au revenit la normal începând de săptămâna trecută.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău