Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franța trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie

  • 05 Iulie 2020 11:14
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franța trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie

Forțele terestre franceze s-au alăturat, în cursul zilei de vineri, batalionului multinațional al NATO din cadrul prezenței înaintate întărite (enhanced Forward Presence – eFP) din Lituania, informează defenseromania.ro.

,,Primii soldați sosesc astăzi", a declarat vineri ambasadorului francez în Lituania, Claire Lignières-Counathe, pentru BNS, potrivit sursei citate.

În total, Franța va desfășura 300 de militari în Lituania pentru o rotație de șase luni. Din anul 2018 și până în prezent, aceasta este cea de a doua desfășurare de soldați francezi în Lituania. Prezența sporită a NATO în statele baltice și Polonia a fost stabilită în 2017 ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, precizează agenția de presă lrt.lt.

Batalionul din Lituania este unul dintre cele patru batalioane desfășurate de NATO în țările baltice și în Polonia pentru a întări apărarea Europei de Est, în fața unei posibile agresiuni militare din partea Rusiei. Desfășurarea acestor batalioane a fost stabilită de liderii statelor membre NATO cu ocazia Summit-ului de la Varșovia din iulie 2016, în cadrul unei ample consolidări a apărării colective decise după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Franța a participat în mod regulat la aceste misiuni din cadrul prezenței înaintate întărite (enhanced Forward Presence – eFP), din martie 2017. Ca parte a misiunii „Lynx”, armata franceză a trimis, de mai multe ori, o companie și sprijin în Estonia, unde este desfășurat un alt batalion multinațional sub comandă britanică.

Batalionul din Lituania, căruia i se vor alătura trupele franceze, este condus de Germania și găzduiește aproximativ 1.200 de soldați din opt state membre NATO. Batalionul desfășoară activități de pregătire, în scopul îmbunătățirii nivelului de interoperabilitate, cu forțele militare ale națiunii gazdă și iau parte la exerciții multinaționale.

Astfel, în iulie, Franța va desfășura cinci tancuri Leclerc, paisprezece VBCI (vehicule de luptă pentru infanterie) și cinci VAB (transportoare blindate), precizează ministerul francez al Apărării, într-un comunicat de presă.

„Acest dispozitiv robust, care constituie aproape un sfert din forța de manevră a batalionului desfășurat în Lituania, oferă o expresie concretă a angajamentelor politice și demonstrează solidaritatea franceză fata de aliații săi baltici”, a precizat statul-major al armatei franceze, citat de publicația Opex 360.

„Această implicare multinațională constituie, de asemenea, o oportunitate excelentă de a îmbunătăți interoperabilitatea forțelor noastre cu cele ale națiunii-cadru a Eenhanced Forward Presence în Lituania (Germania), a națiunii gazdă și a tuturor celorlalte națiuni care contribuie la misiuni. De asemenea, ajută la menținerea soldaților și a echipamentelor noastre în stare operațională”, mai precizează sursa citată.

Staționarea trupelor germane pe teritoriul Lituaniei

Germania și Lituania au semnat marți, la Vilnius, un acord de cooperare militară care formează baza juridică pentru ca soldații din fiecare dintre aceste două țări aliate în cadrul NATO să poată staționa pe teritoriul celeilalte, a anunțat Ministerul lituanian al Apărării.

Acordul, care a fost semnat de viceministrul apărării lituanian Vytautas Umbrasas și de ambasadorul Germaniei la Vilnius, Matthias Sonn, se adaugă statutului existent al forțelor NATO.

Inițiativa pentru semnarea acestui acord a venit din partea Germaniei. Lituania a mai încheiat până acum un acord similar cu SUA. Germania este văzută și ca un partener esențial în modernizarea armatei lituaniene, care folosește echipament și sisteme de armament germane. Acordul prevede condiții de staționare temporară din fiecare dintre aceste două țări aliate în cadrul NATO să poată staționa pe teritoriul celeilalte

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău