Experți | Întâlnirea lui Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski este îngrijorătoare din cauza intenției punerii în aplicare a planului de federalizare a R.Moldova

  • 05 Septembrie 2018 17:45
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Igor Dodon se va întâlni mâine cu liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, urmând să discute despre mai multe subiecte aflate pe agenda dialogului dintre autoritățile de la Chișinău și administrația secesionistă. Unii experți se arată însă îngrijorați că Igor Dodon ar avea intenția să pună în aplicare planul său de federalizare a Republicii Moldova.

Igor Dodon se va întâlni cu Vadim Krasnoselski la reședința sa de la Condrița. El a declarat presei că discuțiile cu liderul de la Tiraspol se vor axa pe modul de implementare a subiectelor convenite în timpul unei întrevederi anterioare, din ianuarie 2017.

„Avem mai multe subiecte de discuții, vom vedea cum se rezolvă acele întrebări care au fost fixate la prima întrevedere din ianuare 2017. Au fost incluse atunci opt subiecte în agendă: terenurile agricole, școlile, dar și altele. Șase dintre ele au fost sau soluționate, sau au înregistrat progrese. Vom vedea ce facem mai departe cu aceste subiecte”, a spus Igor Dodon. 

Analistul politic Anatol Țăranu se arată însă îngrijorat că întrevederea ar putea fi un prim pas în realizarea planului președintelui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova. Chiar dacă acest lucru nu ar fi posibil acum, deoarece șeful statului nu dispune de pârghiile necesare, o eventuală victorie a Partidului Socialiștilor la alegerile din februarie 2019 ar putea crea premisele necesare pentru punerea în aplicare a unui asemenea plan, susținut și de Moscova, consideră Anatol Țăranu.

„Igor Dodon nu o dată a declarat că pentru el reglementarea politică în regiunea transnistreană înseamnă federalizarea R.Moldova. Federalizarea în condițiile în care regiunea transnistriană este totalmente afiliată și obedientă Kremlinului, înseamnă nimic altceva, decât prefacerea R.Moldova într-o anexă a Rusiei și reîntoarcerea la starea de semicolonie a Rusiei”, spune Anatol Țăranu.

Până acum, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au avut trei întrevederi. Prima în ianuarie 2017, la scurt timp după ce ambii au câștigat alegerile, iar a doua la sfârșitul lunii martie a aceluiași an. Ultima întrevedere a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2018 la Tighina.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău