Întâlnirea lui Igor Dodon cu jurnaliștii la Holercani, în presa de la Chișinău

  • 28 Iunie 2017 09:46
Întâlnirea lui Igor Dodon cu jurnaliștii la Holercani, în presa de la Chișinău

Revista presei din 28 iunie 2017

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu jurnaliștii la Holercani, vorbindu-le între altele, despre faptul că problema transnistreană ar putea fi soluționată în baza ideii de federalizare, dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea la alegerile parlamentare din 2018, scrie europalibera.org.

Totodată, Dodon a formulat critici la adresa României, a Uniunii Europene și a NATO și a spus că una din prioritățile sale este introducerea Istoriei Moldovei ca materie obligatorie de studiere în școli.

Răspunzând unei întrebări a unui jurnalist de la Tiraspol, Dodon a spus că ulterior, în perspectiva reunificării statului și reglementării transnistrene, s-ar putea discuta și grafia în baza căreia va funcționa limba oficială a Republicii Moldova – latină sau chirilică, mai scrie europalibera.org.

Adevărul scrie că Igor Dodon și-a propus să aibă un dialog cu jurnaliștii de la Chișinău, dar și cei de la Tiraspol și în mod special pe tematica problemei transnistrene.

Igor Dodon susține că i-a propus liderului de la Tirapsol, Vadim Krasnoselskii, ca Tiraspolul să delege reprezentanți în delegația oficială a președintelui Republicii Moldova peste hotare. Șeful statului nu vede vreo problemă în acest sens, mai ales că își ia cu el în deplasări și reprezentanții Găgăuziei.

Pe de altă parte Ziarul National se întreabă dacă Prietenia lui Dodon cu Krasnoselski SCÂRȚÂIE? Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi fost duminica trecută la o zi de naștere la Căușeni. Cel care l-a „trădat” a fost chiar „prietenul” său, președintele R.Moldova, Igor Dodon.  Acesta a vrut, astfel, să exemplifice faptul că așa-zișii oficiali transnistreni pot veni fără probleme în R.Moldova, în timp ce deputații și miniștrii de la Chișinău trebuie să scrie cereri la Tiraspol cu o lună înainte și să primească un răspuns în scris.  Potrivit lui Dodon, libera circulație pe ambele maluri ale Nistrului, rezolvarea problemei proprietarilor care nu-și pot prelucra terenurile de după traseul Dubăsari-Tiraspol, micșorarea tarifelor la utilități pentru școlile cu predare în limba română din Transnistria, care sunt de două-trei ori mai mari, au fost printre condițiile pe care Chișinăul i le-a înaintat Tiraspolului și care au rămas fără răspuns.  

Începând cu 1 iulie Chișinăul interzice circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, scrie mesaj.md. Serviciul vamal al Republicii Moldova anunță că tot până la această dată proprietarii mașinilor înmatriculate în regiunea transnistreană sau în străinătate, indiferent de vârsta mijloacelor de transport, le pot înmatricula cu o reducere de 70% a cotei accizei. Ca derogare, se va permite doar circulația mașinilor cu plăcuțe transnistrene care aparțin agenților economici din regiunea separatistă. Serviciul vamal anunță că în cazul neconformării acestei norme unitatea de transport „va fi indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău