Întâlnire Rogozin-Krasnoselski | Chișinăul încearcă să aplice o lovitură „pacificatorilor”, potrivit vicepremierului rus

  • 03 August 2017 09:41
Întâlnire Rogozin-Krasnoselski | Chișinăul încearcă să aplice o lovitură „pacificatorilor”, potrivit vicepremierului rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin susține că autoritățile de la Chișinău ar încerca să aplice o lovitură așa-zișilor „pacificatori” ruși din Transnistria. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al Kremlinului la negocierile în problema reglementării transnistrene în cadru unei întâlniri pe care a avut-o miercuri, pe 2 august, la Moscova, cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Una dintre temele prioritare în discuția dintre Dmitri Rogozin și Vadim Krasnoselski a fost tocmai statutul militarilor ruși din Transnistria, relatează agenția Interfax.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, singurii care s-ar fi opus reizbucnirii unui conflict pe Nistru, dar și provocărilor împotriva Transnistriei sunt „pacificatorii” ruși, „care stau de nădejde”. În această situație, afirmă oficialul rus, este necesară fortificarea misiunii de menținere a păcii și securității regiunii transnistrene.

La rândul său, Vadim Krasnoselski a calificat drept extrem de periculoase decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, conform căreia trupele ruse se află ilegal în Transnistria, precum și recenta declarație a Parlamentului de la Chișinău cu privire la retragerea militarilor ruși din regiune și transformarea operațiunii de menținere a păcii într-o misiune de observatori civili sub mandat internațional.

„Eu observ dorința de a elimina contingentul rusesc de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Cu această ocazie, el l-a decorat pe Dmitri Rogozin cu medalia „25 de ani ai operațiunii de pacificare în Transnistria”, pentru „participare activă la restabilirea păcii” în așa-numita republică moldovenească nistreană.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a adoptat în ședința de miercuri, 2 august, o decizie prin care îl declară pe vice-premierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării. Motiv pentru această decizie au servit declarațiile cu caracter denigrator și ofensator la adresa R. Moldova și poporului său, lansate de Rogozin în ultimul timp, îndeosebi după eșecul vizitei pe care urma să o înceapă în Republica Moldova pe 28 iulie.

În context, săptămâna trecută, Guvernul a emis un comentariu în care constată că, datorită simpatiilor pe care „pacificatorii” ruși le manifestă față de regimul secesionist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău