Întâlnire Josep Borrell-Nicu Popescu la Bruxelles: UE va asigura sprijinul politic, financiar și tehnic pentru R. Moldova în atenuarea impactului războiului din Ucraina

  • 14 Octombrie 2022 13:10
Întâlnire Josep Borrell-Nicu Popescu la Bruxelles: UE va asigura sprijinul politic, financiar și tehnic pentru R. Moldova în atenuarea impactului războiului din Ucraina

UE va asigura sprijinul politic, financiar și tehnic pentru Republica Moldova în atenuarea impactului războiului din Ucraina și consolidarea rezilienței statului de peste Prut, a fost asigurarea dată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, omologului moldovean, Nicu Popescu, în cadrul întâlnirii de joi, de la Bruxelles, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat despre impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în special asupra securității energetice a Republicii Moldova, precum și despre agenda de reforme a Republicii Moldova, care încearcă să avanseze pe drumul său european.

În context, Înaltul Reprezentant Borrell a reiterat „sprijinul de neclintit” al UE pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și a condamnat încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele rusești care au fost folosite pentru atacuri asupra unor obiective civile și a infrastructurii civile din Ucraina, transmite caleaeuropeana.ro.

De asemenea, șeful diplomației UE a subliniat solidaritatea puternică a UE cu Republica Moldova și a asigurat sprijinul politic, financiar și „tehnic ferm și cuprinzător” al UE pentru a sprijini Moldova în atenuarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pentru consolidarea capacității sale de reziliență. Aceștia au discutat despre modalitățile de consolidare în continuare a cooperării în domeniul securității și apărării.

În contextul statutului de țară candidată la UE al Republicii Moldova, Înaltul Reprezentant a salutat angajamentul continuu al guvernului față de reforme și a subliniat importanța realizării reformelor în sectorul justiției și a combaterii corupției. „Acest lucru este esențial pentru procesul de extindere, dar la fel de important pentru consolidarea rezilienței generale a Moldovei”, a punctat Josep Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău