Întâlnire istorică la Casa Albă. Președintele României, Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat o declarație comună privind întărirea relațiilor

  • 21 August 2019 08:34
Întâlnire istorică la Casa Albă. Președintele României,  Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat o declarație comună privind întărirea relațiilor

Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat, marți, la Casa Albă, o declarație comună privind întărirea relațiilor România-SUA, șeful statului spunând că întâlnirea cu omologul american a fost una foarte bună, potrivit Mediafax.ro

Donald Trump, a afirmat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, intenția consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relațiilor bilaterale militare și comerciale, precum și prin susținerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.

Am avut o întâlnire excelentă, o întâlnire bilaterală, am discutat cu președintele Trump, în mod pragmatic despre extinderea parteneriatului strategic, având un potențial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm. Am spus că personal voi fi implicat în dezvoltarea parteneriatului. (...) Sunt convins că Parteneriatul va continua să genereze rezultate pozitive și comunitatea transatlantică. Am adoptat împreună o declarație comună. E prima dată când am făcut acest pas și în acest sens declarația e un document important pentru progresul parteneriatului strategic. Este esențială dezvoltarea Parteneriatului în toate domeniile", a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele american.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, că a discutat cu șeful de stat american Donald Trump despre admiterea României în programul Visa Waiver, evitând însă să spună dacă s-au făcut pași concreți pentru eliminarea acestor vize.

"Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru cetățenii români", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă s-au făcut pași concreți în privința eliminării vizelor, șeful de stat român a replicat: "Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană, împreună cu specialiștii noștri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte".

Președintele american Donald Trump a declarat, la scurt timp după ce l-a primit la Casa Albă pe președintele Klaus Iohannis, că SUA au o relație bună cu România, iar în America trăiește o comunitate mare de români, care este apreciată.

Întrebat de jurnaliști, la oportunitățile de imagini de la începutul întâlnirii, dacă va veni în România, președintele american a răspuns: "Mi-ar plăcea". Chestionat cu privire la moment, Donald Trump a spus doar că subiectul va fi discutat.

Președintele american a fost întrebat și cu privire la vizele pentru români, dar nu a dat un răspuns. A făcut însă referire la relațiile dintre SUA și România.

"Vă mulțumesc, este o onoare să fiu aici alături de președintele României. Am respect pentru ce face el și pentru ce se întâmplă în România. Știu că lucrurile merg bine, avem o relatie foarte bună, mai bună decât oricând, relații comerciale foarte bune. Sunt foarte mulți români aici, oameni extraordinari. Sunt foarte multe afaceri românești aici. Americanii iubesc românii, au o relație bună cu ei", a spus Donald Trump.

"Este o plăcere să fiu aici și avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic. Facem tot ce se poate la nivelul NATO și cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens", a spus și Klaus Iohannis.

Președintele SUA, Donald Trump, a observat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, că România se numără printre țările care au probleme privind corupția, dar a subliniat că Bucureștiul a făcut "progrese uriașe" în combaterea acestui fenomen.

"Au făcut eforturi foarte mari și cred că este omul care poate rezolva problema corupției", a declarat Donald Trump în cursul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis.

"Există un număr de țări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupției și cred că ați înregistrat progrese uriașe", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău