Întâlnire între Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev. Problemele curente din sfera energetică ale ambelor maluri ale Nistrului, subiectul central al discuției

  • 28 Octombrie 2022 16:37
Întâlnire între Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev. Problemele curente din sfera energetică ale ambelor maluri ale Nistrului, subiectul central al discuției

La inițiativa Chișinăului, în data de 28 octombrie 2022, la sediul Misiunii OSCE din or.Tiraspol a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Subiect central al discuțiilor a constituit criza energetică și vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul micșorării esențiale a volumelor de resurse energetice furnizate ceea ce impune luarea unor măsuri prompte de securitate și de eficiență energetică, identificarea modalităților alternative de completare a deficitelor înregistrate și coordonarea măsurilor în comun, fiind agreată necesitatea menținerii unei interacțiuni permanente la nivelul experților de profil și întreprinderii acțiunilor ce se impun.

Reprezentantul politic de la Chișinău a abordat la fel dificultățile întâmpinate în prezent de către Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnița care pe parcursul ultimelor două luni se află în imposibilitatea achitării facturilor pentru utilități (apă, canalizare, consum de resurse energetice etc.), fiind date asigurări în acest sens din partea Tiraspolului că se vor desfășura clarificările necesare și problema va fi depășită.

Negociatorul principal de la Tiraspol a reabordat aspectele din sfera bancară și privind implementarea mecanismului de efectuare a plăților pentru tranzacții comerciale desfășurate de companiile din regiunea transnistreană, aprobat prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 29 din 28 iunie 2022, fiind precizat că în timpul apropiat se vor convoca experții sectoriali pentru a discuta elementele tehnice.

Pe problema importului diferitor categorii de mărfuri în regiunea transnistreană (medicamente, produse alimentare ș.a.) a fost repetată necesitatea respectării rigorilor prescrise de cadrul legal în vigoare, înregistrării în registrele de specialitate naționale și conformării la standardele de calitate și de securitate în vigoare.

S-a convenit ca în perioada apropiată să fie organizate noi întrevederi de lucru ale reprezentanților politici, inclusiv în comun cu coordonatorii unor grupuri de lucru sectoriale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău