Ședință comună a comisiilor juridice din Senat și Parlamentul Republicii Moldova | Olesea Stamate: Obținerea statului de țară candidată la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă și sprijinul României

  • 20 Ianuarie 2023 15:12
Ședință comună a comisiilor juridice din Senat și Parlamentul Republicii Moldova | Olesea Stamate: Obținerea statului de țară candidată la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă și sprijinul României

Subiectele privind reformele în domeniul justiției și racordarea legislației R. Moldova la standardele europene au fost dezbătute astăzi de membrii comisiilor juridice din Parlamentul Republicii Moldova și din Senatul României, într-o ședință comună ce a avut loc în județul Argeș, România. Obținerea statului de țară candidată la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă și sprijinul, României, a declarat președinta Comisiei juridice din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, scrie Radio Chișinău.

În cadrul discuțiilor de astăzi, șefa Comisiei juridice a Parlamentului de la Chișinău Olesea Stamate, a apreciat susținerea României în diverse domenii și în special pentru obținerea pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană. Experiența României este valoroasă în următoarele etape, a spus Olesea Stamate:

 „ Totodată, avem o misiune importantă. Este cea de racordare a legislației Republicii Moldova la standardele și acquis-ul comunitar, pentru a putea începe procesul de negociere. Suntem conștienți de faptul că avem multe de învățat din experiența României. Vă rugăm să împărtășiți cu noi experiențele și lecțiile învățate de România în acest proces dificil”, a spus Olesea Stamate.

La rândul său, președintele Comisiei juridice a Senatului de peste Prut, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, a precizat că procesul de elaborare a Legilor în domeniul justiției a fost unul dificil pentru România, fiind implicate toate structurile.

Vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, a subliniat că statul de drept prevede încrederea în cei care aplică legea, iar România poate fi un exemplu de bune practici pentru multe țări, întrucât legile au fost raportate la orice standard european. El a subliniat importanța independenței justiției.

 „Nu cred că există în România vreun magistrat astăzi care să spună că cineva a intervenit, într-o formă sau alta, în actul de justiție. Asta e deja în istorie. Dar asta nu înseamnă că magistrații nu trebuie să înțeleagă că independența asta nu înseamnă să faci ce vrei. Sigur că sunt discuții pe anumite instituții, texte pe care le putem împărtăși și suntem gata să vă spunem de ce am introdus în legi anumite dispoziții, dacă vi se par interesante. Cu siguranță e bine și să învățați din greșelile noastre”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Reunirea comisiilor se desfășoară în perioada 19-22 ianuarie, fiind cea de-a treia ședință comună a Comisiilor juridice din Senatul României și din Parlamentul Republicii Moldova. În cadrul evenimentului sunt abordate subiecte care se referă la reformele în domeniul justiției: implementarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene și identificarea unor instrumente privind instruirea magistraților. De asemenea, un alt subiect se referă la perspectivele de a transforma justiția într-un serviciu public și predictibil pentru mediul de afaceri.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău