Insula japoneză Kyushu, afectată de ploi torențiale; autoritățile au ordonat evacuarea a peste 800.000 de oameni

  • 03 Iulie 2019 10:57
Insula japoneză Kyushu, afectată de ploi torențiale; autoritățile au ordonat evacuarea a peste 800.000 de oameni

Ploi torențiale sunt prognozate miercuri pentru insula Kyushu din sudul Japoniei, determinând autoritățile locale să ordone evacuarea a aproape 800.000 de persoane, după ce Agenția națională de meteorologie a cerut rezidenților să își protejeze viețile și să se îndrepte imediat spre centrele special amenajate și alte zone considerate sigure, informează DPA și Reuters.

Avertizarea vine în contextul în care peste 80 de milimetri de precipitații pe oră ar fi fost înregistrați în unele zone ale insulei miercuri dimineață, potrivit Agenției meteorologice nipone.

Conform acesteia, unele părți ale insulei Kyushu ar putea să primească miercuri întreaga cantitate lunară medie de precipitații pentru luna iulie.

Autoritățile avertizează, totodată, cu privire la riscul producerii unor alunecări de teren, inundații și ieșiri din matcă ale râurilor din regiune.

Ryota Kurora, directorul departamentului de prognoze meteo din cadrul Agenției, a solicitat locuitorilor să evacueze zonele vizate de intemperii cât mai curând posibil.

Potrivit previziunilor meteo, până la 350 milimetri de precipitații vor fi înregistrați în sudul inuslei Kyushu, până la 300 de milimetri în nordul acesteia și până la 250 de milimetri pe insula sud-vestică Shikoku până joi dimineață.

Aflat la Tokyo, prim-ministrul Shinzo Abe a declarat că rezidenții ar trebui "să ia măsuri pentru a-și proteja viețile, inclusiv evacuări anticipate" și a ordonat Armatei să se pregătească pentru misiuni de salvare și recuperare a persoanelor afectate de intemperii.

În 2018, Japonia s-a confruntat cu o serie de fenomene meteorologice extreme.

Cu doar un an în urmă, ploile torențiale care s-au abătut asupra vestului țării au produs inundații și alunecări de teren, provocând peste 220 de decese - cel mai mare număr de victime cauzate de un dezastru natural în ultimele trei decenii.

Ulterior, Japonia s-a confruntat și cu un val de căldură timp de două săptămâni, temperaturile ajungând la valori record.

Numărul persoanelor care au murit de insolație sau din alte cauze legate de caniculă în iulie 2018 a crescut de peste trei ori față de anul precedent, ajungând la 1.032, potrivit Ministerului Sănătății din Japonia. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău