Instruirea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor de luptă F-16 intra în linie dreaptă: Norvegia se alătura programului

  • 25 Mai 2023 13:53
Instruirea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor de luptă F-16 intra în linie dreaptă: Norvegia se alătura programului

Norvegia sprijină instruirea piloților și a personalului tehnic ucrainean pentru operarea avioanelor de luptă F-16, a precizat Bjorn Arild Gram, Ministrul norvegian al Apărării, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune NRK, scrie defenseromania.ro.

Norvegia va lua în considerare diverse modalități de a contribui la instruirea și pregătirea personalului ucrainean pe F-16", a declarat Gram.

În februarie, parlamentul norvegian a aprobat un program multianual de asistență pentru Ucraina în valoare de 75 de miliarde de coroane norvegiene (7,3 miliarde de dolari).

În luna mai, Norvegia a confirmat livrarea către Ucraina a trei radare Arthur și a până la opt sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă de acțiune.

După o întâlnire între președintele SUA, Joe Biden, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, la 21 mai, s-a anunțat că Biden a discutat despre sprijinul pe care Statelor Unite gata să-l acorde eforturilor comune ale aliații și partenerii săi în vederea pregătirii piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă de generația a patra, cum ar fi F-16.

Guvernul britanic a anunțat la 15 mai că va începe pregătirea piloților ucraineni în vara acestui an. Acesta a fost primul program de pregătire anunțat oficial pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă occidentale.

Aproximativ 20 de piloți ucraineni vor începe prima fază de pregătire pe avioane de luptă F-16 în Marea Britanie, precizeaza Foreign Policy cu referire la o sursă anonimă din cadrul guvernului britanic.

Aceasta va fi o perioadă de pregătire de bază la sol a piloților ucraineni pe F-16. Ucraina speră să-i trimită la pregătire pe cei care vorbesc deja bine engleza pentru a accelera procesul.

Înzestrarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 în cooperare cu aliații și partenerii este o prioritate pentru Statele Unite. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a făcut această declarație în cadrul unui briefing luni.

Potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina ar putea dura cel câteva luni. Trebuie să precizăm că este o schimbare totală de abordare, deoarece Statele Unite au precizat în ultimele luni ca avioanele de luptă F-16 nu se potrivesc nevoilor armatei ucrainene, ceea ce era contrar insistențelor Kievului cu privire la necesitatea furnizării unor avioane de luptă moderne.

Pentru o înțelegere cât mai corectă asupra a ceea ce înseamnă dobândirea cunoștințelor de operarea pentru un F-16 în condiții reale de lupta trebuie precizat că piloții din cadrul statelor membre NATO - care dețin acest tip de aeronavă - participă anual la o serie de exerciții militare. Acestea au ca scop să crească nivelul de pregătire pentru piloți și gradul de interoperabilitate intre aeronave.

Cu alte cuvinte, trecerea de la simulator pentru F-16 și până la pilotarea propriu zisa a acestui avion într-un mod cât mă eficient, date condițiile mediului de conflict în care urmează să opereze, nu se poate face în patru luni.

Cel mai importat aspect de care trebui să ținem cont în toată discuția despre transferul de aeronave F-16 către Ucraina este timpul. Până acum avem: sprijinul declarat al Washingtonului pentru transferul de aeronave F-16 din statele aliate și nu direct din SUA, discuții despre formarea piloților ucraineni care vor trebui să treacă prin cursuri care să-i pregătească pentru condiții reale de luptă, iar acest lucru nu se poate face în 2-3 luni, pregătirea infrastructurii și livrarea avioanelor, dar și asigurarea mentenanței. 

Pentru a înțelege mai bine că transferul avioanelor F-16 către Ucraina nu se poate face peste noapte, trebuie să facem o comparație cu transferul tancurilor americane Abrams care a fost anunțat în ultima lună a anului 2022, iar șase luni mai târziu încă se așteaptă un termen de livrare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:7,2 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău