Institutul „Selecția” a recoltat o cantitate-record de material semincer

  • 27 Octombrie 2021 10:20
Institutul „Selecția” a recoltat o cantitate-record de material semincer

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți a produs în acest an o cantitate de material semincer de aproximativ patru ori mai mare față de anii precedenți, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, această creștere se datorează condițiilor climaterice favorabile din sezonul agricol 2021, precum și extinderii suprafeței de teren agricol cu 1 200 de hectare, scrie sursa citată.

„Din cele circa șase sute de tone de semințe obținute în anul curent, Institutul „Selecția” are în stoc aproximativ 200 tone de grâu de toamnă de soiurile „Meleag”, „Fenix”, „Talisman” și „Vestitor”, care pot fi achiziționate de producătorii agricoli. Institutul dispune și de 150-170 tone de semințe de soia, care vor fi comercializate în primăvara anului viitor, de 120-130 tone de măzăriche, precum și de anumite cantități de orz și ovăz de primăvară”, potrivit lui Boris Boincean, directorul instituției.

Totodată, Institutul „Selecția” efectuează deja de cinci ani o analiză comparativă a soiurilor de grâu de origine autohtonă și celor din regiunile învecinate, precum și din statele europene. Aceasta a arătat că, în anii favorabili, unele soiuri de import au un potențial înalt de producție, iar în cei secetoși, cum sunt deseori în țara noastră, își pierd semnificativ productivitatea în raport cu cele autohtone, care oferă un grad mai înalt de stabilitate.

Pentru a spori competitivitatea produselor agricole autohtone, Institutul „Selecția” recomandă fermierilor să respecte cerințele tehnologice de cultivare și să micșoreze cheltuielile de producție. Acest lucru este posibil prin reducerea sau folosirea rațională a îngrășămintelor, pesticidelor, aratului, irigării, precum și prin achiziționarea materialului semincer autohton, care este comercializat la prețuri mult mai mici decât cel de import.

Pe parcursul celor aproape 80 de ani de existență, Institutul „Selecția” a creat peste 370 de soiuri și hibrizi de diferite culturi – grâu și orz de toamnă și de primăvară, lucernă, floarea-soarelui, soia, fasole, mazăre, măzăriche, sfeclă de zahăr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău