Institutul pentru Studiul Războiului: Progrese semnificative ale contraofensivei ucrainene lângă Harkov, probabil va ajunge curând până la granița cu Rusia - HARTĂ

  • 08 Mai 10:34
Institutul pentru Studiul Războiului: Progrese semnificative ale contraofensivei ucrainene lângă Harkov, probabil va ajunge curând până la granița cu Rusia - HARTĂ

Contraofensiva ucraineană de la nord-est de Harkov înregistrează progrese semnificative și va avansa probabil până la granița cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza publicată în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Este posibil ca forțele rusești să efectueze o retragere limitată în fața atacurilor ucrainene de succes și se pare că au distrus trei poduri pentru a încetini înaintarea ucraineană, notează hotnews.ro

În general, armatele distrug podurile doar dacă au decis în mare parte că nu vor încerca să traverseze râul în cealaltă direcție prea curând; prin urmare, este puțin probabil ca forțele ruse să lanseze în viitorul apropiat operațiuni de recucerire a periferiei nord-estice a Harkovului. eliberată de forțele ucrainene.

Forțele rusești au distrus anterior mai multe poduri în timpul retragerii lor din regiunea Cernihiv - la fel cum au făcut și forțele ucrainene care se retrăgeau în fața ofensivei rusești din primele zile ale războiului.

Contraofensivă până la granița cu Rusia, în ciuda întăririlor aduse de inamic

Această ofensivă ucraineană este probabil menită să împingă forțele rusești în afara razei de acțiune a artileriei din orașul Harkov și să se îndrepte spre granița cu regiunea rusă Belgorod.

Contraofensiva ucraineană forțează unitățile rusești destinate să fie desfășurate în altă parte să se redisloce pe frontul din Harkov pentru a opri atacurile ucrainene.

Având în vedere ritmul actual al avansurilor ucrainene, este posibil ca forțele ruse să nu poată împiedica forțele ucrainene să ajungă la granița rusă, chiar și cu întăriri suplimentare.

Forțele ucrainene nu amenință în mod direct liniile de comunicații rusești către Izyum (ISW precizează că nu poate verifica afirmațiile privind o contraofensivă ucraineană separată către Izium în acest moment), dar contraofensiva demonstrează capacități ucrainene promițătoare și poate crea condițiile pentru alte operațiuni ofensive în nord-estul regiunii Harkov.

Rușii pregătesc crearea „Republicii Populare Herson”

După toate indiciile, forțele rusești vor anunța crearea unei Republici Populare Herson sau, eventual, vor anexa cu forța regiunea Herson în viitorul apropiat și intensifică măsurile de ocupație în Mariupol.

Se pare că forțele rusești își sporesc prezența de securitate atât în Herson, cât și în Mariupol, inclusiv prin retragerea de personal din unitățile de luptă din prima linie pentru a proteja demnitarii ruși din Mariupol.

Liderul Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a sosit la Herson la 6 mai, iar oficialii locali de ocupație au declarat că regiunea „se va strădui să devină un teritoriu supus Rusiei" și că „va semăna cu ceva apropiat de Crimeea în ceea ce privește ritmul de dezvoltare", reluând retorica folosită de mult timp de structurile pro-ruse din estul Ucrainei.

Așa cum ISW a evaluat anterior, Kremlinul va forma probabil republici proxy ilegale sau va anexa direct zonele ocupate din sudul și estul Ucrainei pentru a-și cimenta administrația de ocupație și pentru a încerca să smulgă definitiv aceste teritorii din Ucraina.

Concluzii cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au distrus mai multe poduri pentru a încetini forțele ucrainene și este posibil să efectueze o retragere limitată la nord-est de orașul Harkov în fața contraofensivei ucrainene de succes. Forțele ucrainene fac progrese semnificative în jurul orașului Harkov și probabil că vor avansa spre granița cu Rusia în zilele următoare.
  • Forțele ucrainene au continuat să respingă avansurile rusești spre Barvinvoke, iar forțele rusești au abandonat probabil eforturile de a se deplasa direct spre sud-est, spre Slovyansk. ISW nu poate confirma în acest moment afirmațiile privind o contraofensivă ucraineană spre IzIum.
  • Forțele ruse au afirmat că au capturat Popasna, dar rămân în mare parte în impas în estul Ucrainei.
  • Guvernul ucrainean a confirmat că ultimii civili rămași blocați în uzina Azovstal au fost evacuați la 7 mai, deși pare puțin probabil ca apărătorii ucraineni rămași să se predea. ISW anunță că, probabil, nu va putea raporta nicio schimbare distinctă în controlul terenului până când forțele rusești nu vor captura uzina în ansamblu, din cauza mediului informațional precar din Mariupol.
  • După toate indiciile, forțele rusești vor anunța crearea unei Republici Populare Herson sau, eventual, vor anexa cu forța regiunea în următoarele săptămâni pentru a-și cimenta administrația de ocupație și pentru a încerca să smulgă definitiv aceste teritorii din Ucraina.
  • Forțele ruse au continuat să vizeze Odesa cu lovituri de rachete de croazieră și să efectueze atacuri sub pavilion fals în Transnistria în ultimele zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău