Institutul de Oncologie a primit un echipament medical care introduce o nouă metodă de diagnosticare

  • 27 Martie 16:57
 Institutul de Oncologie a primit un echipament medical care introduce o nouă metodă de diagnosticare

Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova a facilitat livrarea unui nou echipament medical Institutului de Oncologie în cadrul unui proiect finanțat de Serviciul pentru Instrumente de Politică Externă al Comisiei Europene. Este vorba despre sistemul de sondare gamma CENNA-500W care va fi utilizat în intervenții chirurgicale oncologice în care este indicată biopsia ganglionului limfatic santinelă, precum cancerul mamar, melanomul și anumite tipuri de cancere ale capului și gâtului, transmite IPN.

Șeful secției de cancer de piele și melanom din cadrul Institutului Oncologic, Victor Ciuperca, a declarat că instituția medicală nu a avut până acum un astfel de dispozitiv și că sonda Gamma va garanta o nouă abordare și o nouă tehnică pentru pacienți, inclusiv pentru refugiații ucraineni.

„Acest dispozitiv ne va permite să implementăm metoda de detectare precoce a ganglionului limfatic santinelă în conformitate cu protocoalele clinice naționale și internaționale aprobate. Vom putea să evaluăm corect stadiul bolii oncologice și să aplicăm în timp util un tratament eficient pentru cancerul de piele, mamar, ginecologic și de col uterin. Vom avea posibilitatea de a combina tratamentul chirurgical cu tratamentul prin polichimioterapie și radioterapie, de a reduce dizabilitatea datorată bolilor oncologice și de a crește durata de supraviețuire a pacienților oncologici. Aceasta este o metodă de diagnosticare care va fi implementată pentru prima dată în Institutul Oncologic și în Republica Moldovaˮ, a spus Victor Ciuperca.

Donația, în valoare de 450 000 de lei, face parte din Proiectul „Consolidarea capacităților și serviciilor naționale pentru a asigura accesul refugiaților ucraineni la protecție, educație și servicii de sănătate de calitate, precum și la oportunități mai mari de incluziune socio-economicăˮ, implementat de OIM în Republica Moldova pentru a susține Ministerul Sănătății și Institutul Oncologic, în special prin acoperirea directă a costurilor cheltuielilor medicale excepționale și pentru a garanta diagnosticarea și tratamentul oncologic pentru refugiați, cetățeni ai țărilor terțe și refugiați ucraineni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău