Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească programe antivirus rusești. Cele existente vor fi deconectate

  • 15 Septembrie 2022 16:00
Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească programe antivirus rusești. Cele existente vor fi deconectate

Autoritățile și instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să cumpere sau să folosească produse și servicii software rusești de tip antivirus, ele fiind interzise în urma deciziei luate de Guvern. Cele deja achiziționate sau instalate vor fi deconectate sau dezinstalate, scrie Digi24.ro

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind protecția sistemelor informatice ale autorităților și instituțiilor publice în contextul invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege stabilește cadrul juridic și instituțional necesar în vederea interzicerii în România a achiziționării și utilizării de către autoritățile și instituțiile publice, de la nivel central și local, a produselor și serviciilor software de tip antivirus cu proveniență din Federația Rusă. 

Guvernul precizează că, în cazul în care există deja astfel de servicii deja achiziționate și/sau instalate, acestea vor fi deconectate și/sau dezinstalate, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autorității pentru Digitalizarea României, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale. 

"Măsura a fost luată în contextul în care specialiștii avertizează că prezența software-urilor rusești de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești. 

Tendința tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este de a emite recomandări sau acte normative care impun propriilor instituții publice să schimbe soluțiile antivirus dacă le folosesc pe cele care provin direct sau indirect din Federația Rusă, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic", se arată în comunicat. 

 

Potrivit Executivului, măsura este una temporară, în acord cu regulile prevăzute de art. 53 din Constituție, și produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, scrie Agerpres. 

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat, miercuri, că Guvernul va solicita procedură de urgență pentru acest proiect de lege în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău