UE promite noi sancțiuni contra Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei

  • 10 Ianuarie 2023 15:07
UE promite noi sancțiuni contra Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei

Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni împotriva Belarusului în contextul menținerii presiunii asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului contra Ucrainei și extinderii măsurilor împotriva țărilor care sprijină Moscova, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

„Vom menține presiunea asupra Kremlinului atât timp cât va fi necesar, cu un regim de sancțiuni aspru. Vom extinde aceste sancțiuni la cei care susțin militar războiul Rusiei, precum Belarusul și Iranul'', a spus Von der Leyen într-o conferință de presă.

„Și vom veni cu noi sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la rolul său în acest război rus în Ucraina'', a adăugat șefa executivului UE.

Belarus a dat asigurări că nu dorește să se implice direct în război, dar această țară a permis staționarea soldaților ruși pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie a anului trecut.

Minskul și Moscova au anunțat în octombrie o forță militară comună, iar armata ucraineană a exprimat temeri în legătură cu ''amenințarea crescândă'' a unei noi ofensive rusești dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, ''până la 9.000 de soldați ruși'' și circa 170 de tancuri staționau în Belarus.

Rusia a lansat în 24 februarie 2022 o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susține că desfășoară o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,03 m/s
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău