Inovații tehnologice din 2014 care ne schimbă viața

  • 18 Decembrie 2014 16:07
Inovații tehnologice din 2014 care ne schimbă viața

În deceniul al doilea al secolului XXI, gadgeturile, fie că este vorba despre telefonul mobil, de tabletă sau de ceasuri inteligente, au devenit parte integrantă a modului de viață.

Anul 2014 a adus o serie de noi aplicații și inovații tehnologice în domeniul IT&C și în cel al aplicațiilor pentru dispozitivele mobile, Android, iOS sau Windows 8. Prezentăm câteva dintre gadgeturile, aplicațiile și dispozitivele lansate sau anunțate în cursul anului 2014.

O aplicație niponă pentru smartphone-uri permite localizarea de adăposturi în caz de dezastru
Orașul nipon Chiba (est de Tokyo) a prezentat un serviciu pentru a localiza, prin intermediul unui smartphone, zonele de evacuare cele mai apropiate în caz de cutremur, tsunami sau alte dezastre. Odată descărcată și activată această aplicație, este suficient ca aparatul foto al smartphone-ului să fie îndreptat într-o direcție pentru ca pe ecranul gadget-ului să apară, suprapuse peste imaginea pe care o captează smartphone-ul, punctele de evacuare de urgență cele mai apropiate și distanța până la ele. Dat fiind că sistemul — dezvoltat de Kazasu, companie care furnizează conținut pentru mobile — folosește tehnologia de poziționare globală prin satelit (GPS) a telefonului, noi puncte de evacuare continuă să apară pe măsură ce telefonul este îndreptat în alte direcții. La selecționarea pe ecran a uneia dintre zonele de securitate propuse, terminalul afișează ruta cea mai convenabilă pentru a ajunge în acel loc, cu ajutorul Google Maps. Kazasu a explicat că aplicația are memorate 335 de zone de evacuare aferente orașului Chiba care pot fi folosite în caz de cutremur, tsunami și alte dezastre. Primăria din oraș a început deja o campanie pentru ca locuitorii Chiba să-și descarce aplicația.

Intel vrea să 'umanizeze' interacțiunile om-calculator

Producătorul american de microprocesoare Intel vrea să 'umanizeze' interacțiunile om-calculator, grație, printre altele, unei mici camere 3D, pe care a prezentat-o în luna ianuarie la Las Vegas. În acest scop, grupul intenționează să lanseze o nouă familie de produse, numită Intel RealSense. Unul din aceste produse este o cameră 3D de dimensiuni reduse, care poate fi integrată în calculatoare sau tablete care utilizează procesoare Intel. Camera a fost prezentată, în cadrul demonstrațiilor, pe laptopuri Dell, Asus și Lenovo. Printre posibilele aplicații ale dispozitivului, Intel a demonstrat capacitatea de evaluare a distanței la care se află obiectele sau persoanele pe care le filmează. Într-o altă demonstrație, un membru al echipei Intel a jucat un joc de pinball pe calculator prin mișcarea unor palete reale în fața camerei 3D. De asemenea, camera recunoaște mișcările utilizatorului, permițându-i acestuia să dea prin gesturi ale mâinii comenzi calculatorului, precum deschiderea unei aplicații. O altă utilizare posibilă este recunoașterea facială. Într-o demonstrație în programul Google Earth, camera a urmărit direcția capului și privirii unei utilizatoare, la stânga, dreapta, sus sau jos, pentru a schimba imaginea pe ecran.

Google a anunțat 'Project Tango' — o nouă platformă 3D pentru telefoanele mobile

În a doua jumătate a lunii februarie, Google a anunțat lansarea unui nou proiect, așa-numitul "Project Tango", care are ca obiectiv portarea tehnologiei 3D la telefoanele mobile pentru o serie de noi aplicații potențiale, așa cum ar fi cartografierea de interior, jocuri dar și pentru a face navigația prin intermediul unui terminal smartphone accesibilă și pentru persoanele nevăzătoare. Compania californiană a precizat că în cadrul "Project Tango" vor fi oferite prototipuri ale noilor telefoane mobile principalilor dezvoltatori de aplicații, pentru a-i încuraja să creeze noi programe pentru această platformă. Coordonatorul de proiect, Johnny Lee, a precizat că obiectivul acestui proiect, care include tehnologie din domeniul roboticii și tehnologie de video-procesare, este "de a le oferi terminalelor mobile capacitatea de a înțelege mișcarea și spațiul la nivel uman".

Boeing a dezvoltat un smartphone ultrasecurizat, destinat în principal sectorului apărării
Compania aeronautică americană Boeing a anunțat pe site-ul său, la sfârșitul lunii februarie, că a dezvoltat un telefon multifuncțional destinat în principal clienților care activează în sectorul apărării și al securității naționale, dispozitivul purtând numele de Boeing Black. Telefonul este un smartphone dual-SIM, are un procesor Dualcore de 1.2 GHz ARM Cortexce, funcționează cu sistemul de operare Android și are conectivitate WiFi și Bluetooth. Aparatul este prevăzut cu două funcții inovatoare, de criptare a convorbirilor și de distrugere automată a tuturor datelor din memorie în cazul în care cineva încearcă să-i deschidă carcasa. De asemenea, poate fi conectat la senzori biometrici și de localizare avansată, iar bateria sa poate fi reîncărcată cu lumina solară.

Japonezii lucrează la un mini-calculator portabil la ureche, controlabil prin gesturi ale feței

O echipă de cercetători japonezi anunța la începutul lunii martie că lucrează la un mini-calculator portabil pe ureche, ce poate fi controlat prin mimica feței. Aparatul fără fir cântărește 17 g, dispune de o capacitate bluetooth, este echipat cu GPS, busolă, captatori, baterie, barometru, microfon și difuzor. Tehnologia la purtător constituie o direcție principală de dezvoltare a electronicii, potrivit experților, și acest mini-calculator de purtat la ureche ar fi o nouă evoluție. Mini-calculatorul va putea fi conectat la diferite aparate electronice mobile, permițând utilizatorului să folosească softuri și aplicații accesibile prin gesturi ale feței, cum ar fi ridicarea sprâncenei, plescăitul limbii, mișcarea nasului sau strânsul din dinți.

Bateriile dispozitivelor mobile vor putea fi încărcate direct la purtător

Un progres tehnologic înregistrat în domeniul alimentării bateriilor ar putea conduce la încărcarea dispozitivelor și gadgeturilor mobile, telefoane, tablete, aparate GPS ș.a.m.d direct la purtător, cu condiția ca acesta să fie în mișcare. Noua tehnologie de realimentare a bateriilor permite încărcarea acestora și prin simpla folosire, orice atingere sau frecare a suprafețelor dispozitivelor generând energie. În esență este vorba despre un mod de a exploata electricitatea statică, electricitate ce apare în urma frecării dintre două suprafețe. Noul dispozitiv este denumit nanogenerator triboelectric sau pe scurt TENG. Acest dispozitiv este compus din două foițe din material care, atunci când se ating, între ele se produce un transfer de electroni — o foiță cedează electroni, cealaltă îi primește. Atunci când cele două suprafețe sunt separate din nou este generată o tensiune electrică.

O nouă aplicație pentru dispozitive portabile poate reduce sindromul decalajului orar (studiu)

O nouă aplicație gratuită pentru iPhone este concepută să reducă efectele sindromului de decalaj orar (jetlag) și a fost concepută de matematicieni de la Universitatea din Michigan și de la Universitatea Yale. Este suficient ca utilizatorul să introducă în aplicație locația sa și destinația spre care se îndreaptă, precum și tipul de lumină la care va fi expus, iar aplicația realizează pe loc un program de expunere la lumină care ar trebui să reseteze ceasul intern al organismului într-un mod cât mai eficient cu putință. "Aplicația noastră reduce o perioadă de adaptare ce poate dura până la 12 zile, la doar 4 zile", conform lui Olivia Walch, cercetător doctorand la Universitatea din Michigan, care a conceput această aplicație denumită Entrain.

Skype va traduce convorbiri în timp realCompania Microsoft pregătește o nouă versiune a popularului program Skype, care va oferi traducerea în timp real a unei conversații între vorbitori de limbi diferite, iar traducerea va apărea scrisă sub imaginea video. Inițial, acest serviciu va fi disponibil numai pentru Windows și va oferi traduceri numai din câteva limbi, însă lista acestora se va extinde cu timpul. Sistemul de recunoaștere și traducere 'învață' cu fiecare convorbire pe care o va traduce și, odată cu trecerea timpului, va deveni mai exact.

Un software "autodidact" învață despre orice cu ajutorul imaginilor

Programul de calculator LEVAN confirmă zicala că "o imagine valorează cât o mie de cuvinte", fiind creat pentru a învăța singur, din analiza asocierilor dintre fraze și cuvinte contextuale cu imagini de pe internet. Programatorii de la Universitatea din Washington și Institutul Allen pentru Inteligența Artificială (AIAI) au creat acest program complet autonom, care se dezvoltă "învățând totul despre orice", de unde și acronimul ales pentru a denumi acest software — LEVAN (learn everything about anything). Folosind un sistem de recunoaștere a imaginilor, programul de calculator poate să cutreiere prin milioane și milioane de imagini de pe internet, care sunt asociate anumitor cuvinte sau fraze cheie. Apoi, programul împarte imaginile selectate în categorii și le asociază unor noi cuvinte. În momentul anunțării, programul avea deja listate 161 de concepte principale, peste 65.000 de subcategorii și aproape 50 de milioane de imagini procesate. Iar acesta a fost doar începutul.

IBM a conceput un nou procesor care imită organizarea creierului

La începutul lunii august, IBM a anunțat producerea unui nou procesor de calculator care imită modul de organizare al creierului uman și este format dintr-un milion de unități de calcul similare "neuronilor", dispuse pe o suprafață de dimensiunea unui timbru poștal. Va mai trece însă timp până când acest nou procesor, denumit TrueNorth, va putea fi scos pe piață pentru că este nevoie de scrierea de noi programe, de la zero, special pentru acest tip de procesor. În afara puterii de calcul extraordinare, acest procesor mai prezintă și avantajul de a consuma și foarte puțină energie. Structura puternic interconectată a sistemelor "neuromorfice" — inspirate din biologie — așa cum este TrueNorth, este mult mai eficientă în multitasking decât calculatoarele de ultimă generație. În locul calculului binar, al combinațiilor de 1 și 0, acest nou procesor funcționează prin emiterea de fluxuri de date între "neuroni", similar modului de activitate a creierului. Procesorul TrueNorth funcționează în baza unor "nuclee neurosinaptice" compuse din 256 de "neuroni" fiecare, tehnologie lansată de IBM încă din 2011. Nucleele sunt interconectate într-o rețea compusă din 64x64 de astfel de nuclee, într-un singur cip care dispune astfel de peste 1 milion de "neuroni". Iar cum fiecare "neuron" este conectat la alți 255, în cadrul unui astfel de procesor se formează peste 256 de milioane de conexiuni, sau "sinapse".

Google demarează un proiect de cercetare în domeniul procesoarelor cuantice
Google Inc. a anunțat la începutul lunii septembrie că o echipă de cercetători condusă de fizicianul John Martinis, de la Universitatea California din Santa Barbara, se va alătura gigantului din domeniul IT în cadrul unui proiect de construcție a unor noi procesoare cuantice bazate pe supraconductoare electronice. Laboratorul Quantum Artificial Intelligence este rezultatul unei colaborări între Google, Centrul de Cercetare Ames aparținând NASA și Asociația Universities Space Research (USRA), pentru a studia metode de aplicare a optimizărilor cuantice în legătură cu inteligența artificială (AI). "Dispunând acum de un grup hardware integrat, echipa Quantum AI va putea testa și implementa noi concepte de optimizare cuantică și procesoare de inferență, pornind de la descoperiri teoretice recente dar și de la experiența legată de arhitectura D-Wave quantum annealing", conform lui Hartmut Neven, șeful Laboratorului Quantum Artificial Intelligence din cadrul Google.

Apple a lansat telefoanele iPhone 6 și iPhone 6 plus, dotate cu un nou sistem de operare, iOS 8Compania Apple a lansat în luna septembrie telefoanele iPhone 6 și iPhone 6 plus, dotate cu noul sistem de operare iOS 8, sistem de operare care evită să transmită autorităților datele personale ale utilizatorilor Apple. "Pe aparatele dotate cu iOS 8, datele voastre personale așa cum sunt fotografiile, mesajele SMS sau prin e-mail, lista de contacte, lista de apeluri, preferințele voastre de pe iTunes, notele și alte alerte pe care le setați sunt protejate prin codul vostru personal", afirmă Apple. "Spre deosebire de concurență, Apple nu poate trece de codul vostru (...) În consecință, nu va fi posibil din punct de vedere tehnic să răspundem unor solicitări venite din partea autorităților de a extrage date din aparatele care funcționează cu sistemul de operare iOS 8", mai precizează Apple.

"PhotoMat", aplicație pentru telefoane mobile care rezolvă probleme matematice

La sfârșitul lunii octombrie, o companie croată a anunțat că a dezvoltat o aplicație pentru telefoane mobile care recunoaște operațiuni matematice cu camera și le rezolvă în câteva secunde. Aplicația folosește tehnologia de recunoaștere optică de caractere, pentru "a citi" problema cu camera și a o rezolva. Programul rezolvă ecuații, probleme de aritmetică, fracții, logaritmi și calcule cu numere zecimale, cu condiția să nu fie scrise de mână. Aplicația se poate descărca gratuit pentru iOS și Windows Phone, iar anul viitor se va lansa o versiune și pentru Android.

Nintendo mizează pe e-sănătate cu un aparat ce măsoară calitatea somnului

Gigantul japonez al jocurilor video Nintendo a anunțat tot în luna octombrie dezvoltarea unui dispozitiv de monitorizare și îmbunătățire a calității somnului, ultima miză a companiei pentru a intra în sectorul "eHealth". Noul aparat, a cărui dată de lansare nu a fost încă stabilită, a fost conceput împreună cu compania americană ResMed, specializată în tehnologie de tratare a tulburărilor somnului. Acest dispozitiv reprezintă un pas istoric pentru fabricantul nipon de jocuri video pentru a se lansa pe o piață a sănătății electronice în creștere, unde au pătruns deja giganți tehnologici, precum americanul Apple sau sud-coreeanul Samsung. Noul aparat a fost prezentat sub numele generic de 'QOL' ('Quality of Life') și este vorba de un sistem capabil să măsoare calitatea somnului fără să fie nevoie să intre în contact direct cu corpul și nici să fie activat. Dispozitivul, care trebuie amplasat alături de pat, va culege în mod automat date pe care le va combina cu alte informații personale ale utilizatorului pentru a oferi un diagnostic și recomandări legate de practicarea de exerciții fizice sau de respectarea unui regim alimentar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău