Inițierea negocierilor pe marginea semnării Acordului de facilitate de împrumut dintre R. Moldova, UE și BNM privind asistența macrofinanciară, aprobată de Guvern

  • 01 Iunie 2022 15:44
Inițierea negocierilor pe marginea semnării Acordului de facilitate de împrumut dintre R. Moldova, UE și BNM privind asistența macrofinanciară, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor pe marginea semnării Acordului de facilitate de împrumut dintre Rep. Moldova, Uniunea Europeană și BNM privind asistența macrofinanciară pentru Rep. Moldova, informează Radio Chișinău.

Ministrul finanțelor Dumitru Budianschi și guvernatorul BNM Octavian Armașu au fost împuterniciți să semneze acordul respectiv.

Documentul se referă la memorandul de înțelegere dintre Rep. Moldova și UE privind asistența macrofinanciară în sumă de până la 150 mil. de euro, dintre care 30 mil. de euro sub formă de grant și 120 mil. de euro împrumut. Asistența macrofinanciară, care va fi debursată timp de 2,5 ani de la intrarea în vigoare a Memorandumului, va fi oferită în trei tranșe, a câte 50 mil. de euro.

Conform documentului aprobat, maturitatea împrumutului este de cel mult 15 ani, iar rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumut Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Premierul Natalia Gavrilița a precizat că există o serie de condiționalități pentru obținerea asistenței, inclusiv sistemul de justiție, buna guvernare și sistemul energetic.

„Cu cât mai repede vom progresa în realizarea reformelor, cu atât mai repede vom putea acces aceste resurse”, a spus premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău