Inițiative legislative în susținerea celor care luptă în prima linie cu pandemia de Covid 19, din partea Platformei DA

  • 12 Mai 2020 14:21
Inițiative legislative în susținerea celor care luptă în prima linie cu pandemia de Covid 19, din partea Platformei DA

Deputatul Platformei DA Liviu Vovc a înregistrat două inițiative legislative în susținerea celor care luptă în prima linie cu actuala pandemie de Covid 19 dar și a unor eventuale alte pandemii.

Primul proiect de lege armonizează legislația în susținerea angajaților din prima linie care sunt supuși riscurilor sporite pentru sănătate în timpul combaterii pandemiilor sau epidemiilor și asigură un spor de compensare de 100% din salariul de bază pe unitate de timp.

Prin al doilea proiect legislativ Liviu Vovc propune includerea unui nou articol în legea privind pensiile de asigurări sociale: asigurarea cu pensie de urmaș a persoanelor care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii. De această pensie de urmaș vor putea beneficia :

  1. a) copii până la vîrsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățămînt, până la încheierea acestora.
  2. b) soția/soțul supraviețuitor, dacă acesta nu se recăsătorește.;
  3. c) părinții, dacă cel decedat era singurul susținător.

Cuantumul pensiei de urmaș pentru prima categorie, copii – este de 75% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului, iar pentru soț/soție și părinți este prevăzută o pensie de urmaș în valoare de 50% din salariul de bază al celui decedat ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii.

„Scopul acestor proiecte este de a oferi previzibilitate și siguranță angajaților care sunt implicați direct în combaterea unei pandemii. Aceste inițiative legislative vin în susținerea nu doar a cadrelor medicale, dar și a lucrătorilor din alte domenii care luptă în prima linie și sunt supuși direct riscului de a se infecta cu anumiți viruși care pentru unii se dovedesc a fi fatali”, spune Liviu Vovc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău