Inițiativa privind audierea Cristinei Lesnic în Parlament a fost respinsă de deputați

  • 26 Aprilie 2018 15:01
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul a respins joi, 26 aprilie, o inițiativă a deputaților liberali și liberal-democrați privind audierea vicepremierului responsabil pentru Reintegrare Cristina Lesnic în privința semnării deciziei protocolare care va permite admiterea automobilelor înmatriculate în regiunea transnistreană în circulația internațională. Decizia respectivă a autorităților, care a fost criticată de mai mulți experți, a provocat astăzi dezbateri aprinse și în Parlament. 

Decizia comună a Chișinăului și Tiraspolului intră în contradicție cu prevederile constituționale și poate reprezenta o nouă posibilitate de finanțare a regimului separatiste transnistrene, a comentat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Pe de altă parte, președintele de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat soluția drept una corectă, care a fost identificată în rezultatul negocierilor și a chemat opoziția să nu politizeze subiectul.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a propus ca subiectul respectiv să fie discutat săptămâna viitoare în grupul de lucru pentru reglementarea problemei transnistrene. Opoziția a insistat ca audierile să fie organizate astăzi, dar inițiativa nu a obținut numărul necesar de voturi.

Amintim că reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat marți o decizie protocolară potrivit căreia posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional de la 1 septembrie 2018. Acestea vor fi cu numere de înmatriculare formate din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic în conformitate cu cerințele Convenției de la Viena. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Subiectul a fost unul din cele mai discutate la negocierile din ultimii ani, la insistența Tiraspolului. Mai mulți experți de la Chișinău au criticat decizia protocolară, considerând că este în detrimentul intereselor Republicii Moldova și poate provoca precedente periculoase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău