Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a câștigat lupta cu PCRM și PDM

  • 28 Noiembrie 2013 14:52
Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a câștigat lupta cu PCRM și PDM

La trei ani de la alegerile parlamentare din 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a obținut câștig de cauză în disputele judiciare cu unii candidați și partide politice.

În campania electorală, reprezentanții societății civile au întocmit o broșură cu informații despre candidații incluși pe listele partidelor, care nu corespund criteriilor de integritate, însă distribuirea acesteia a fost interzisă de instanțe, până la pronunțarea unei hotărâri definitive. Recent, Curtea Supremă de Justiție a recunoscut dreptul cetățenilor la informare.

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost atacată în judecată de doi candidați, Alexandru Oleinic, de pe lista AMN și Ștefan Urâtu, de pe lista PL și de două partide politice, PCRM și PDM. Informațiile publicate în buletinul ”Cunoaște-ți candidatul” au fost colectate din date deschise, precum hotărârile Curții de Conturi sau declarațiile de avere ale candidaților. Cu toate acestea, la solicitarea reclamanților, broșura a fost pusă sub sechestru. 

După pronunțarea unor hotărâri definitive care le dau dreptate organizațiilor non-guvernamentale, această broșură poate fi, în sfârșit distribuită, însă nu și-a atins scopul, a remarcat directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan.

Petru Macovei a adăugat că organizațiile pe care le reprezintă Inițiativa Civică vor continua monitorizarea concurenților și la următorul scrutin parlamentar, pentru a se asigura că sunt promovați candidați a căror integritate nu este pusă la îndoială.

Organizațiile non-guvernamentale au declarat că nu vor solicita despăgubiri financiare partidelor politice și candidaților care le-au atacat în judecată.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău