Inguna Dobraja, directoarea pentru Republica Moldova a Băncii Mondiale: Autoritățile de la Chișinău trebuie să țină sub control incertitudinile

  • 24 August 2023 13:58
Inguna Dobraja, directoarea pentru Republica Moldova a Băncii Mondiale: Autoritățile de la Chișinău trebuie să țină sub control incertitudinile

Contracția economică din 2022 va fi urmată de o creștere modestă în anul curent, de 1,8%, cea mai mică creștere în regiune. Sunt estimările Băncii Mondiale pentru Republica Moldova. Directoarea de țară a instituției, Inguna Dobraja, spune că fenomenul creșterii pozitive este deja un fapt bun, iar autoritățile trebuie să țină sub control incertitudinile, mai ales că nu se cunoaște cât va dura războiul în țara vecină. Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului „Dă sens banilor”, organizat de Banca Națională, transmite IPN.

Sunt necesare planuri pentru toate incertitudinile, cum ar fi pregătirea pentru sezonul rece. Inguna Dobraja spune că Guvernul acționează corect prin evaluarea spațiului său fiscal pentru a se asigura că atât gospodăriile, cât și afacerile pot trece de următorul sezon de încălzire și sunt pregătite pentru acesta. Pe termen mediu, acest lucru este esențial. În același timp, este foarte important să se păstreze accentul pe agenda pe termen lung, și anume să se evalueze activitatea afacerilor, să fie redusă birocrația, să se asigure că afacerile pot intra pe piață.

În condițiile de acum, când s-a accentuat necesitatea ca țara să-și reorienteze exporturile dinspre est spre vest, este nevoie de o rețea de drumuri bune, de un sistem de cale ferată bun, acces la porturi, aeroporturi care funcționează. Toate aceste lucruri necesită investiții. Există un angajament foarte clar al comunității partenerilor de dezvoltare de a ajuta Republica Moldova cu investiți pentru a satisface necesitățile sale de investiții, menționează Inguna Dobraja.

Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova a mai spus că Guvernul implementează instrumente foarte bune de abordare a necesităților imediate, de a susține gospodăriile, de a sprijini  Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Sunt măsuri costisitoare, dar, în același timp există metode care ar putea fi identificate, poate nu imediat, dar pe termen mediu, mai eficiente de utilizare a resurselor bugetare. De axemplu, Guvernul trebuie să rămână flexibil să poată aloca mai multe resurse decât a planificat, dar în același timp, poate are sens să revadă cheltuielile, de exemplu, să verifice dacă sistemul de achiziții este eficient, în special a bunurilor și serviciilor, să atragă atenția la investiții.

Inguna Dobraja s-a referit și la oportunitatea reformelor paralele. A fost luată în considerație raționalizarea celor mai costisitoare reforme, cum ar fi reforma sectorului de servicii, învățământului, sănătății – celor care necesită foarte multe resurse bugetare. Însă există și opțiunea de a analiza posibilitatea raționalizării rețelei de școli, a rețelei de spitale, de exemplu. Iarăși, aceste măsuri nu vor aduce economii imediate, dar cu cât se așteaptă mai mult realizarea acestor lucruri, cu atât mai costisitoare vor deveni. De asemenea, spune Inguna Dobraja că este necesară mobilizarea veniturilor interne. Se cere  un sistem transparent, ușor de administrat și clar de percepere a impozitului pe venit personal și impozitul pe venit al întreprinderilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău