Raportul privind Acordul de Asociere R.Moldova-UE, în Parlamentul European. Expert: Există riscul suspendării regimului liberalizat de vize

  • 08 Octombrie 2018 14:50
Raportul privind Acordul de Asociere R.Moldova-UE, în Parlamentul European. Expert: Există riscul suspendării regimului liberalizat de vize

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European va examina mâine proiectul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova.

Documentul conține o serie de îngrijorări față de deteriorarea situației în Republica Moldova, în special în domeniul politic, făcându-se referire la sistemul electoral mixt și la invalidarea alegerilor din Chișinău. Experții constată că relațiile cu Uniunea Europeană sunt în declin, Republica Moldova riscând penalități mult mai mari decât suspendarea asistenței macrofinanciare, existând și riscul revenirii la regimul de vize.

Proiectul raportului a fost elaborat la sfârșitul lunii iulie. Documentul constată evoluții pozitive, în special cele ce țin de ameliorarea sistemică a sectorului financiar. Cu toate acestea, evoluțiile respective au fost umbrite de abateri de la standardele democratice, în speță, cele ce țin de reforma electorală, neconformă cu recomandările OSCE și ale Comisiei de la Veneția, anularea votului din Chișinău, presiunile asupra liderilor opoziției. De asemenea, sunt denunțate lipsa de independență a sistemului judiciar, monopolizarea presei, etc.

Raportul, care este unul foarte negativ, reprezintă o reacție firească a Uniunii Europene la evenimentele din Republica Moldova, consideră diplomatul Iurie Reniță, fost ambasador al Republicii Moldova în România. Acest raport se înscrie în contextul degradării politice din Republica Moldova, unde opțiunea europeană a fost compromisă. „Așa-numitul deziderat de integrare europeană a fost stopat, și în mare măsură chiar compromis de actuala guvernare. Republica Moldova pășește  „ferm” pe un făgaș al incertitudinii și disperării”, menționează Iurie Reniță.

Și analistul politic Ion Tăbârță atenționează că dacă lucrurile în Republica Moldova vor continua să meargă pe același făgaș, suspendarea asistenței macrofinanciare ar putea fi urmată și de alte penalități, inclusiv anularea regimului liberalizat de vize.

„După alegerile parlamentare ar putea fi luată decizia de suspendare a regimului de vize. Cu toate că acum nimeni nu discută despre acest lucru, anumite pachete de legi din domeniul economic, financiar, și anume amnistia capitalului, sau oferirea cetățeniei pentru investiții, ar putea să creeze premize și pentru o asemenea decizie (de anulare a regimului de vize n.red)”, consideră expertul Ion Tabârță.

Amintim că Bruxellesul a suspendat acordarea unei asistențe macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro. În proiectul raportului, oficialii europeni își mențin poziția că orice decizie privind acordarea finanțării va urma numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. De asemenea, se propune ca toate programele de sprijin bugetar să rămână suspendate până în momentul în care vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește respectarea standardelor democratice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău