Înghețurile pun în pericol pomii înmuguriți

  • 26 Martie 2016 10:27
Înghețurile pun în pericol pomii înmuguriți

Înghețurile înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute au pus în pericol mugurii desfăcuți la culturile pomicole și soiurilor timpurii de cais.

Totuși, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperaturile înregistrate în perioada 14-20 martie au fost mai ridicate față de valorile normale. Astfel, media termică a ajuns până la +4,5 grade Celsius, fapt ce se atestă în medie o dată la trei ani, transmite IPN.

Potrivit unei analize a Serviciului Hidometeorologic de Stat, condițiile meteorologice pe parcursul săptămânii precedente au fost, în fond, satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. De asemenea, consideră meteorologii, temperaturile au fost suficiente și pentru efectuarea lucrărilor pentru semănatul culturilor cerealiere de primăvară.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, culturile de toamnă s-au aflat în faza înfrățirii. Izolat s-a semnalat formarea paiului, cu o luna mai devreme față de termenele obișnuite.

La culturile pomicole s-a semnalat în fond umflarea și desfacerea mugurilor, izolat au apărut și primele frunze. În raioanele extreme din sudul țării a înflorit caisul, cu o lună mai devreme de termenele obișnuite. La vița-de-vie a continuat circulația sevei.

Solicitată de IPN, inginera-sinopticiană Ala Tuliba, a declarat că temperaturile înregistrate pe parcursul săptămânii curente sunt tipice pentru această perioadă a anului. Aceasta a menționat că fenomenele meteorologice, precum codurile galbene de înghețuri, de precipitații puternice și intensificări ale vântului sunt specifice pentru această lună.

Specialista a adăugat că pericol de înghețuri, izolat, există pentru luni, 28 martie. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, iar la mijlocul săptămânii viitoare, noaptea temperatura va oscila între +3 și +8 grade Celsius, iar ziua între +12 și 17 grade Celsius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău