Înghețarea finanțării externe a SUA amenință unele anchete asupra crimelor de război ale Rusiei în Ucraina

  • 11 Februarie 08:54
Înghețarea finanțării externe a SUA amenință unele anchete asupra crimelor de război ale Rusiei în Ucraina Ziarul de Gardă

Înghețarea finanțării externe de către administrația președintelui Donald Trump a început să aibă impact asupra efortului internațional de a trage Rusia la răspundere pentru presupusele crime de război comise în Ucraina, potrivit a opt surse și unui document ucrainean consultat de Reuters.

Ucraina a deschis aproape 140.000 de dosare în cazul unor crime de război de la începutul invaziei ruse pe scară largă în urmă cu aproape trei ani, care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat zone întinse ale țării și a lăsat în urmă cicatrici mentale și fizice în urma ocupației. Rusia neagă în mod constant comiterea de crime de război de către forțele sale în acest conflict, scrie Agerpres.

În ancheta asupra acestor cazuri, Ucraina a beneficiat de expertiza și sprijinul financiar al unor țări străine și organizații internaționale.

Or, unele dintre aceste investigații sunt în prezent amenințate de înghețarea a 89 de milioane de dolari din fonduri americane destinate pentru șase proiecte derulate de Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit unui document oficial ucrainean consultat de Reuters.

Proiectele afectate de decizia lui Donald Trump vizează conservarea probelor în zonele de conflict, lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar ucrainean.

Două dintre aceste proiecte erau finanțate de USAID, agenția americană de ajutor pentru dezvoltare pe care administrația Trump vrea să o destructureze, și unul direct de Departamentul de Stat, conform documentului.

Puțin peste jumătate din fondurile promise de SUA, 47 de milioane de dolari, era destinată investigațiilor cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Aproape 40 de experți care activau în Ucraina prin Inițiativa internațională de justiție penală din Georgetown, principala entitate de implementare a Grupului consultativ privind atrocitățile din Ucraina (ACA), au încetat să-și mai deruleze activitatea, au declarat două dintre surse.

Pe site-ul său, ACA, finanțată, de asemenea, de UE și Marea Britanie, a declarat că a oferit peste 150 de experți cu „decenii de experiență” pentru a-i ajuta pe procurorii ucraineni.

O sursă implicată în furnizarea de experți juridici externi Ucrainei a spus că „unii parteneri nu mai au bani pentru a-și plăti personalul”.

O altă sursă a declarat că un consilier pe lângă Procuratura Generală ucraineană a fost trimis în concediu, iar un proiect de sprijinire a victimelor violențelor sexuale legate de conflict a fost, de asemenea, suspendat.

Reuters nu a putut stabili dacă proiectele afectate au fost vizate în mod specific sau dacă au fost victime ale înghețării pe o perioadă de 90 de zile a ajutorului extern, anunțată de Trump la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie.

Casa Albă, Departamentul de Stat, Biroul procurorului general ucrainean și ACA nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

Activitatea ONG-urilor ucrainene care contribuie la investigații prin strângerea de probe și culegerea de mărturii este de asemenea afectată de înghețarea fondurilor, obligându-le să își reducă acțiunile până când vor putea fi găsite alte surse de finanțare, au declarat două dintre acestea.

Potrivit experților, stârnește îngrijorare îndeosebi impactul psihologic al acestei decizii a SUA, întrucât i-ar putea descuraja pe ucraineni să caute dreptatea, iar rușilor le-ar consolida sentimentul de impunitate pentru crimele comise în Ucraina în cadrul acestei agresiuni ilegale și nejustificate. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-7,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,09 m/s
Wed
-0
Thu
1
Fri
3
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău