Inga Pasecinic, despre campania „Vaccinarea în satul tău”: „Cât am vizitat regiunile rurale m-am ciocnit cu multe piedici în a accepta vaccinarea, prin mituri și fake-news-uri”

  • 25 August 2021 12:33
Inga Pasecinic, despre campania „Vaccinarea în satul tău”: „Cât am vizitat regiunile rurale m-am ciocnit cu multe piedici în a accepta vaccinarea, prin mituri și fake-news-uri”

Campania de imunizare „Vaccinarea în satul tău” destinată locuitorilor din mediul rural este în plină desfășurare. Campania a fost lansată la începutul lunii august și va dura pană la sfârșitul anului 2021. Până acum, în cadrul acestei campanii au fost organizate maratoane de vaccine șapte raioane din nordul, centrul dar și sudul R. Moldova, în peste 35 de Centre de Sănătate și localități afiliate acestora, susține directoarea Centrului de Strategii și Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, într-un interviu realizat de Radio Chișinău.

Este o campanie implementată în regiunea rurală a țării, îndreptată spre acel public care este mai puțin informat și mai puțin antrenat în procesul de vaccinare și cred că și mai puțin interesat la moment, de aceea, scopul campaniei care se numește „Vaccinarea în satul tău”  cu sloganul „Vaccinează-te ca viața să revină la normal” ține să atingă anume populația rurală.

Are un termen de desfășurare această campanie?

Până la sfârșitul lunii decembrie. De fapt, după cum demarează lucrurile, o campanie de  comunicare va fi pe plan de rulaj permanent mai cu seamă într-adevăr, în ultimele săptămâni, cât am vizitat regiunile rurale m-am ciocnit cu multe piedici în a accepta vaccinarea, prin mituri, fake-news-uri. Mai mult, îmi este straniu de reticența populației tinere. Cei mai în vârstă și cei cu vârstă medie sunt mult mai responsabili și acceptă mult mai ușor, ba chiar mai mult ca atât, cer să fie vaccinați. Pe când tinerii, comunicând mai mult pe rețelele de socializare sau aflându-se în preajma acestor știri permanente pe internet referitor la fake-news-uri și altele, sigur că ei evită să se vaccineze și sunt pătura dificilă în a fi abordată și a fi convinsă de a se vaccina.

În câteva zile se începe școala, revenirea elevilor la școală ar putea influența creșterea numărului cazurilor de îmbolnăviri?

Cred că da, fiindcă o parte din pedagogi și cadre didactice și auxiliare rămân încă nevaccinați, în primul rând. În al doilea rând, ceea ce am observat eu, studiind statisticile mai multor țări, inclusiv ce ține de noua tulpină Delta, sunt afectați și copii. Dacă anul trecut, în intervențiile mele la TV și radio spuneam că îi sunt foarte recunoscătoare acestui virus că ne cruță copiii, anul acesta, din păcate, nu-i mai cruță.

Dacă profesorii care nu s-au vaccinat nu vor fi de acord să plătească câte un test la 14 zile?

Eu aș merge totuși în fiecare colectivitate pentru discuții suplimentare cu profesorii și aș încerca să identific care sunt cauzale nevaccinării. Eu sunt de acord cu aceste condiționări și m-aș aștepta ca această educație pentru sănătate, în sens și de vaccinare, în cazul în care pedagogii ar avea o poziție civică corectă, poate că prin intermediul copilului, ar ajunge și în familia lui, și acasă și am avea o mai mare reușită în acest sens. De aceea și zic, trebuie să fim un front comun toți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău