Primari ai mai multor localități din Republica Moldova sunt gata să intensifice eforturile pentru a colabora și a se înfrăți cu localități din România

  • 11 Iulie 2023 15:00
Primari ai mai multor localități din Republica Moldova sunt gata să intensifice eforturile pentru a colabora și a se înfrăți cu localități din România

Mai mulți primari din Rep. Moldova declară că sunt gata să intensifice eforturile pentru a avea o mai bună colaborare și înfrățire a comunităților pe care le administrează cu cele din România. În acest fel, potrivit aleșilor locali, ar urma să fie oferit un nou impuls procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, subiectul având și o conotație simbolică.  Subiectul înfrățirii localităților din Rep. Moldova și România a fost discutat astăzi, 11 iulie, în cadrul unei dezbateri publice la IPN.

Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale, Constantin Cojocaru, a menționat în cadrul evenimentului că Rep. Moldova și România sunt legate în primul rând de faptul că gândesc în aceeași limbă, dar și că ”trăiesc” în aceeași limbă:

Noi acum încercăm să găsim o formulă pentru o integrare Europeană prin spațiul Românesc, iar intenția este foarte clară, pentru că frații rămân frați într-o limbă și într-un grai. Suntem unicul popor în lume care trăim în două state diferite și unicul popor în care se înfrățesc frații între ei. Înfrățirile au pornit în primul rând de la aspectul simbolic. Ulterior, a pornit de la faptul de ai face pe oamenii și copii noștri mai mult cunoscuți cu spațiul românesc de care au fost văduviți între timp. Nu știu dacă ne-a reușit cu desăvârșire pentru că din păcate răutatea antiromânească inhibată de ideologie încă a rămas”, a spus Constantin Cojocaru.

În context, primarul de Strășeni, Valentina Casian, a precizat că astăzi localitatea are peste 15 acorduri de colaborare și înfrățire, dintre care șapte sunt cu localități din România, în diverse domenii: economic, educațional, dar și cultural:    

Pentru mine această relație de înfrățirea înseamnă și un drept de care am fost privați pe nedrept. Eu sunt cea care depun un efort considerabil pentru a apropia comunitățile noastre. Noi vorbim aceeași limbă, aceleași tradiții și aceeași cultură. Respectiv ne-am propus ca să dezvoltăm parteneriatele, pentru că această apropiere o vedem ca fiind membri a Uniunii Europene”, a  declarat Valentina Casian.

Orice înfrățire este o diplomație populară și trebuie să facem astfel încât Europa să fie adusă în Rep. Moldova, a menționat primarul comunei Budești, Nina Costiuc: 

Ne-am pus ca obiectiv să investim în copii și să arătăm copiilor din Basarabia ce înseamnă România și să ajungă și la Marea Neagră. Avem nevoie de o înfrățire care să ne de-a posibilitatea să putem să apropiem aceste două maluri de Prut”, a declarat Nina Costiuc. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizată de Agenția de presă IPN la tema „Înfrățirea localităților din Moldova și România, un pas spre integrarea europeană”, prima ediție din ciclul „Dublă integrare prin cooperare și informare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău