Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale

  • 11 Iulie 08:56
Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale

Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au examinat proiectele de ratificare a unor acorduri de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Respectiv, BIRD va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro, iar AID va oferi finanțare rambursabilă de 5,6 milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri regionale. La fel, vor fi făcute lucrări la infrastructura de transport nemotorizat, adiacent drumurilor locale și va fi promovată siguranța rutieră prin remedierea punctelor negre (locuri cu risc sporit de accidente) și prin implementarea campaniilor educaționale.

De asemenea, mijloacele financiare vor fi acordate pentru facilitarea comerțului. Mai exact, Punctul de frontieră Leușeni va fi modernizat, la fel ca și drumul de acces.

Va fi renovat și Punctul de frontieră Giurgiulești, unde va fi implementat un sistem electronic de așteptare, vor fi instalate echipamente de scanare și de software și va fi majorat numărul de locuri de parcare sau de așteptare existente în localitate.

Mai este planificată și construcția Punctului de frontieră Ungheni.

Proiectul prevede inclusiv un drum de acces care să facă legătura cu rețeaua de drumuri naționale, procesarea vamală, facilități de cântărire și un terminal pentru camioane.

Potrivit documentului de evaluare a Proiectului „Conectivitatea rurală în Moldova”, costul total al acestuia este de 190 de milioane de dolari, dintre care 55,6 % vor fi acordați împrumut, 10,8 %  grant, iar contribuția Guvernului va fi de 33,6 %. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani.

Acordurile de împrumut pentru realizarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” au fost semnate la 19 iunie 2024. Documentele urmează a fi ratificate în ședința plenară a Parlamentului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
21
Sat
26
Arhivă Radio Chișinău