Înfrângerea lui Igor Dodon este totodată o înfrângere a președintelui Putin, crede publicația elenă Pentapostagma (Revista internațională)

  • 17 Noiembrie 2020 08:32
Înfrângerea lui Igor Dodon este totodată o înfrângere a președintelui Putin, crede publicația elenă Pentapostagma (Revista internațională)

În R. Moldova, alegerile prezidențiale au fost câștigate de candidatul pro-UE, Maia Sandu, anunță EUObserver. După ce au fost făcute cunoscute rezultatele oficiale, Sandu, susținătoare a unei apropieri între Moldova și Uniunea Europeană, a început să primească felicitări de la mai mulți lideri mondiali, scrie agenția EFE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria Maiei Sandu este un apel clar pentru combaterea corupției și restaurarea respectului pentru statul de drept, citează Politico. Maia Sandu s-a pronunțat în sprijinul unor relații mai strânse cu Uniunea Europeană, amintește The Independent, iar Emerging Europe notează că tot ea a promis că va menține un echilibru real în politica externă și un dialog pragmatic cu toate țările, inclusiv România, Ucraina, statele europene, Rusia și SUA.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a trimis Maiei Sandu o telegramă de felicitare și și-a exprimat speranța că activitatea sa va contribui la evoluția constructivă a legăturilor dintre Moscova și Chișinău, reține Ria Novosti. Victoria Maiei Sandu riscă să nemulțumească Rusia, deja confruntată anul acesta cu mișcări de protest în alte țări din zona sa de influență, cum ar fi Belarus și Kîrgîzstan, după ce și-a pierdut legăturile cu Ucraina din 2014, comentează La Libre Belgique.

Înfrângerea lui Igor Dodon este totodată o înfrângere a președintelui Putin, crede publicația elenă Pentapostagma. Deși victoria Maiei Sandu e o lovitură pentru influența Moscovei în Moldova, Partidul Socialiștilor, rusofil, controlează Parlamentul, iar rezultatele electorale din ultimul deceniu nu indică o majoritate stabilă în favoarea unei integrări europene mai profunde, analizează Financial Times, scrie rador.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
-6
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Wed
-4
Thu
0
Fri
2
Sat
5
Sun
7

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău