Infractorii cibernetici 'caută să exploateze temerile oamenilor' în contextul crizei coronavirusului

  • 16 Martie 2020 10:46
Infractorii cibernetici 'caută să exploateze temerile oamenilor' în contextul crizei coronavirusului

Experții în securitate din Marea Britanie au avertizat că infractorii încearcă să profite de temerile oamenilor în contextul crizei coronavirusului pentru a viza victime în mediul online, informează luni Press Association, preluat de Agerpres.

Potrivit Centrului Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie, infractorii cibernetici "oportuniști" se folosesc de epidemia letală pentru a lansa atacuri în mediul online.

Accesarea link-urilor din e-mailuri false, care invocă oferirea de actualizări importante, a condus până în prezent la infectarea mai multor dispozitive.

Aceste tentative de "phishing" pot goli conturile victimelor sau duce la furtul de informații sensibile.

NCSC a recomandat publicului și societăților comerciale să solicite sfaturi despre identificarea e-mailurilor suspecte și reacția corespunzătoare la acestea. De asemenea, Centrul a oferit îndrumări cu privire la modul în care oamenii se pot apăra de atacurile online.

Conform centrului, mai multe persoane din Marea Britanie au fost ținta unor e-mailuri având ca temă pandemia de coronavirus, cu atașamente infectate care promovau "măsuri de siguranță" fictive.

"Știm că infractorii cibernetici sunt oportuniști și vor căuta să exploateze temerile oamenilor, iar acest lucru se întâmplă în cazul focarului de coronavirus", a declarat Paul Chichester, director de operațiuni în cadrul NCSC.

"Dacă cineva cade victimă unei tentative de phishing ar trebui să raporteze acest lucru la Action Fraud (centrul de raportare a fraudelor infracțiunilor cibernetice din Marea Britanie - n.a.) cât mai curând posibil", a precizat Chichester cu referire la cetățenii britanici.

O creștere a înregistrării paginilor web referitoare la coronavirus poate însemna că infractorii cibernetici încearcă să profite de pandemie, potrivit NCSC.

Totodată, este foarte probabil ca volumul atacurilor să crească dacă pandemia se agravează, a precizat centrul.

Recomandările NCSC vin după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMC ) a avertizat cu privire la faptul că mai multe e-mailuri false au fost trimise de infractori în luna februarie sub pretextul că ar fi din partea OMS. Acești infractori încercau să fure bani și informații sensibile, a indicat OMS.

În ultimele luni, infractorii cibernetici au creat de asemenea domenii similare adreselor oficiale ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite pentru a solicita parole și chiar donații în bitcoin pentru finanțarea unui vaccin fals, notează Press Association. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău