Informațiile serviciilor secrete în legătură cu prezența rusă la frontierele Ucrainei nu sunt încă încurajatoare, afirmă Boris Johnson

  • 15 Februarie 2022 16:44
Informațiile serviciilor secrete în legătură cu prezența rusă la frontierele Ucrainei nu sunt încă încurajatoare, afirmă Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marți că informațiile serviciilor secrete în legătură cu prezența rusă la frontierele Ucrainei încă nu sunt încurajatoare, în ciuda anunțului privind retragerea anumitor trupe și "deschiderea la dialog" din partea Moscovei, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Rusia se arată deschisă la dialog, însă pe de altă parte informațiile secrete pe care le vedem astăzi încă nu sunt încurajatoare", a declarat Johnson la finalul unei reuniuni de criză privind Ucraina.

El a explicat că există informații care sugerează că sunt construite spitale de campanie ruse în apropiere de frontiera ucraineană cu Belarus, precizând că o astfel de acțiune nu poate fi decât "o pregătire pentru o invazie".

De asemenea, "există mai multe grupuri tactice de batalioane care sunt aduse mai aproape de granița cu Ucraina", a adăugat Johnson.

"Prin urmare, avem semnale amestecate pentru moment, un motiv în plus să rămânem foarte duri și foarte uniți, în special în privința sancțiunilor economice" care ar fi adoptate în cazul unei intervenții ruse, a mai spus el.

Rusia a anunțat că unele dintre unitățile sale militare se întorc la bază după exerciții în apropiere de Ucraina, după mai multe zile de atenționări din partea SUA și Marii Britanii că Moscova ar putea începe o invazie oricând.

În același timp, Johnson a explicat că Marea Britanie ar putea bloca accesul firmelor rusești la piețele financiare de la Londra și ar putea expune cine sunt deținătorii de proprietăți și companii la Londra și în alte părți dacă Rusia va invada Ucraina.

Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană și alți aliați au avertizat că vor impune sancțiuni economice dure în cazul unei invazii rusești.

Johnson a făcut apel la "un program de dezescaladare" din partea Rusiei, care să cuprindă retragerea de trupe și "sentimentul că amenințarea este încheiată".

"Suntem de părere că există o cale pentru diplomație", a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău