Informația din carnetele de muncă scanate poate fi accesată pe site-ul CNAS

  • 13 Aprilie 2021 10:10
Informația din carnetele de muncă scanate poate fi accesată pe site-ul CNAS

Informația din carnetele de muncă scanate poate fi accesată pe pagina web a Casei Naționale de Asigurări Sociale, la contul personal de asigurări sociale. Pentru a obține această informație, persoana trebuie să dețină semnătura electronică sau o parolă de acces la contul personal de asigurări sociale eliberată de către CNAS. La accesarea contului personal trebuie aplicată bifa la compartimentul „includerea istoriei relațiilor de muncă”, transmite IPN.

CNAS precizează că, în contextul în care, începând cu anul 2019 angajatorii nu mai au obligația completării carnetelor de muncă în scopul evidenței activității în muncă, accesul la informația din carnetul de muncă este o temă frecvent discutată.

În temeiul unei hotărâri a Guvernului, Casa Națională de Asigurări Sociale a realizat o activitate de scanare a informației din carnetele de muncă în scopul completării informației din contul personal de asigurări sociale cu date aferente activității de muncă până la 1 ianuarie 1999, data creării Registrului de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale.

Astfel, CNAS a scanat informația din carnetele de muncă prezentate de către angajatori, persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător care nu aveau statut de angajat, dar dețineau carnete de muncă, sau de către persoanele fizice care nu erau beneficiare de pensii. În total a fost scanată informația din 291 486 de carnete.

Informația din carnetele de muncă scanate se regăsește la contul personal de asigurări sociale. La contul personal de asigurări sociale pot fi identificate date din carnetele de muncă doar pentru acele persoane care au realizat activitate de muncă până la 1 ianuarie 1999 și la etapa de scanare a carnetelor de muncă (perioada mai-decembrie 2018) nu erau beneficiari de pensie pentru limită de vârstă.

Persoanele care au întrunit condițiile de scanare dar, identifică neclarități la datele din contul personal, se pot adresa cu o solicitare electronică la CNAS la adresa de email [email protected] pentru a clarifica întrebările apărute.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău