Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Operațiunea de imobilizare a atacatorului de la aeroport a durat 2 minute și 30 de secunde

  • 01 Iulie 2023 13:50
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Operațiunea de imobilizare a atacatorului de la aeroport a durat 2 minute și 30 de secunde

Intervenția grupei de asalt în cazul incidentului de la Aeroportul Internațional Chișinău a durat 2 minute și 30 de secunde. Totul s-a întâmplat în zona de așteptare, pe peronul de intrare în aerogară, până la etapa de prezentare a pașapoartelor. Polițistul de frontieră care și-a pierdut viața a fost luat prin surprindere de către atacator, fiindu-i aplicată o lovitură pe neașteptate. Operațiunea de atac a durat câteva secunde. Detaliile despre producerea atacului au fost prezentate astăzi de șeful Inspectoratului general al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și procurorul general interimar, Ion Munteanu, transmite MOLDPRES.

Viorel Cernăuțeanu a afirmat că persoana a sosit pe Aeroport cu ruta Istanbul - Chișinău, la ora 14 și 48 de minute. La ora 15 și 21 de minute, polițiștii de frontieră au procesat actele atacatorului și i-au comunicat despre interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, persoana fiind izolată.

„Acțiunea propriu-zis de atac asupra colegului de la Poliția de Frontieră a avut loc la ora 17 și 13 minute. Au fost aplicate focuri de armă atât în colegul de la poliția de frontieră, cât și în cel de la Aeroport. În primele două minute, la ora 17 și 15 minute, a intervenit primul echipaj al poliției din raza Aeroportului. Colegii au intrat în schimburi de focuri cu atacatorul, au evacuat persoanele din interiorul Aeroportului și au asigurat perimetrul aeroportului pentru a nu admite alte situații de risc pentru cetățeni. La ora 17 și 18 minute au fost declanșate operațiuni speciale, nu doar pentru aeroport, dar pentru întreg teritoriul Republicii Moldova”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Șeful de la IGP a adăugat că la ora 17 și 30 de minute, toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la aeroport. Tot atunci, la fața locului au ajuns câteva echipaje ale ambulanței și conducătorii instituțiilor de forță.

„De la orele 17.30 până la 17.50 s-au derulat două operațiuni în paralel: grupa de asalt a documentat și a stabilit procedurile de asalt pentru sediul aeroportului și, în același timp, grupa de negociatori a încercat să poarte negocieri cu persoana în cauza pentru a stabili anumite lucruri. Aceasta a refuzat. A fost afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior. Grupa de asalt a intervenit. Durata intervenției a fost de 2 minute și 30 de secunde. În momentul intervenției, agresorul a atacat colegii din grupa de asalt. Au fost schimburi de focuri și persoana a fost rănită. Unica persoană care în urma intervenției grupei de asalt a fost rănită a fost doar atacatorul”, a menționat Cernăuțeanu.

Viorel Cernăuțeanu a precizat că în timpul operațiunii nu au fost luați ostatici.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a afirmat că polițistul de frontieră care și-a pierdut viața a fost luat prin surprindere. „Cetățeanul străin a devenit agresiv în jumătate de secundă. Polițistul a fost lovit pe neașteptate. El nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Putem concluziona că este vorba despre o persoană bine pregătită fizic”, a spus procurorul.

Două persoane - un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au murit în seara zilei de vineri, 30 iunie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au fost împușcate de un cetățean străin, căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău