INFOGRAFIC | Inflația se apropie de cel mai scăzut nivel din istoria R.Moldova. Expert: „Prețuri mici nu înseamnă întotdeauna că e de bine”

  • 11 Decembrie 2020 12:50
INFOGRAFIC | Inflația se apropie de cel mai scăzut nivel din istoria R.Moldova. Expert: „Prețuri mici nu înseamnă întotdeauna că e de bine”

În luna noiembrie, conform Biroului Național de Statistică, Indicele Prețurilor de Consum a coborât până la 1% în valoare anuală, cea ce este aproape cel mai mic nivel din istoria R.Moldova. Dacă tendința se va păstra și-n luna decembrie la fel, atunci e foarte mare probabilitatea că în acest an vom avea cel mai mic nivel al inflației din istoria țării, susține, într-o analiză, expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Tendința de scădere a prețurilor este determinată în cea mai mare parte de scăderea prețurilor la produsele ne-alimentare și servicii, care în luna noiembrie sunt cu -0,3% și respectiv -0,2% mai mici decât acum un an.

La produsele alimentare, prețurile timp de un an au crescut în mediu cu 2,8%.

Recordul precedent a fost stabilit în anul 2009, când prețurile au înregistrat o creștere de doar 0,4%. E ușor de observat că 2009 tot a fost un an de criză.

„Prețuri mici nu înseamnă întotdeauna că e de bine. În contextul actual inflația joasă este consecința crize, dar este sun și elemente pozitive, chiar dacă sunt parte a crizei. Astfel datorită crizei, prețurile la resursele energetice au scăzut puternic pe plan internațional. Petrolul în primăvară a atins cea mai joasă cotație din ultimii 25 de ani. În consecință Moldova va cheltui pentru importurile energetice sub 650 milioane USD în acest an, comparativ cu maximele istorice de 1,2 miliarde USD anual în perioada 2011-2014”, a subliniat Veaceslav Ioniță. 

De asemenea, economistul atenționează că inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021, care cel mai probabil va cunoaște cea mai mică majorare din istoria țării. „Asta sigur nu va bucura deloc pensionarii”, a mai spus expertul. 

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău