INFOGRAFIC | Declin semnificativ al pieței auto din R.Moldova în patru luni de pandemie

  • 08 Iulie 2020 11:44
INFOGRAFIC | Declin semnificativ al pieței auto din R.Moldova în patru luni de pandemie

În a 4-a lună de epidemie piața auto își încetinește ritmul de cădere, dar rămâne cu 34% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Astfel în cele patru luni, martie-iunie, au fost înregistrate 6.799 automobile sau cu 3.499 mai puține decât în perioada similară din 2019, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul s[u.

Potrivit susei citate, pentru prima jumătate a anului situația nu este atât de dramatică, datorită creșterii cu 25% și 50% a vânzărilor din primele două luni ale anului, care au compensat jumătate din căderea din perioada epidemiei. Astfel în prima jumătate a anului căderea peții este de doar 13%. Asta dacă analizăm piața din punct de vedere a numărului de autovehicule înregistrate.

Din punct de vedere financiar în 4 luni de epidemie, vânzările oficiale au scăzut estimativ cu 1,2 miliarde lei, de la 3,7 miliarde lei în 2019 la doar 2,5 miliarde lei în 2020.

În primele două luni ale anului, volumul de vânzări oficiale au fost de 1,4 miliarde lei similar cu cel din 2019, asta în condițiile când numărul de mașini înregistrate în primele două luni au fost cu 37% mai mari decât în perioada similară a anului 2019. Cel mai probabil acest fapt se datorează vânzărilor mai mari pe piața neoficială a mașinilor de mâna a doua.

Estimăm că în 3-4 luni piața va atinge nivelul de anul trecut la numărul de mașini înregistrate din contul pieții neoficiel a mașinilor de mâna a doua. Vânzările oficiale în acest an, datorită faptul că domină piața neoficială a mașinilor de mâna a doua va rămâne sub nivelul anului trecut.

INFOGRAFIC | Declin semnificativ al pieței auto din R.Moldova în patru luni de pandemie

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău