INFOGRAFIC | COVID-19 în R.Moldova, date comparabile cu țările din Europa Centrală de Est și de Sud-Est

  • 10 Iunie 2020 14:28
INFOGRAFIC | COVID-19 în R.Moldova, date comparabile cu țările din Europa Centrală de Est și de Sud-Est

Pentru a avea o imagine corectă despre eficiența combaterii infecției COVID-19 este util printre altele să comparăm datele statistice pentru întreaga regiune din care face parte Republica Moldova. În acest sens, datele statistice oferite de autoritățile Republicii Moldova sunt comparate cu datele statistice din 15 țări din Europa Centrală de Est și de Sud-Est, se arată într-o analiză realizată de Asociația „Adept”.

Punctul de referință pentru comparații este ziua de 30 mai 2020, la care se referă datele statistice.
1. Rata de testare a populației
Dintre țările din regiune cea mai mare rată de testare – 108 teste per 1000 de locuitori, se înregistrează în Lituania. Cea mai mică rată se înregistrează în Ucraina – 8 teste. În Republica Moldova, populația căreia este de aproximativ 4 milioane (inclusiv populația Transnistriei), rata de testare este de 10 la 1000 de locuitori.
2. Rata de contaminare
Datele statistice arată că cea mai înaltă rată de contaminare a fost înregistrată în Belarus, unde autoritățile au refuzat să introducă starea de urgență pentru a combate pandemia – aproximativ 4.3 contaminări la 1000 de locuitori. Republica Moldova se află în top 3, după Rusia, cu o rată a contaminărilor de 2 persoane la 1000 de locuitori.
Rata testelor pozitive este un alt indicator ce relevă capacitatea de testare. Republica Moldova are cea mai înaltă rată a testelor pozitive, ceea ce ar însemna că cetățenii fac teste atunci când au simptome de contaminare.
3. Rata deceselor de pe urma COVID-19
Un indicator important în lupta cu pandemia COVID-19 este relevat de rata deceselor la 1 milion de locuitori. În acest top sumbru Republica Moldova ocupă primul loc în regiune.
Și viteza cu care are loc dublarea ratei deceselor este un indicator al eficienței combaterii pandemiei. În Republica Moldova numărul deceselor s-a dublat în ultimele trei săptămâni ale lunii mai, adică în ultima săptămână a stării de urgență și în cele două săptămâni după expirarea termenului stării de urgență.
4. Potențialul de combatere a COVID-19
Statele din regiune dispun de un potențial economic și medical diferit pentru combaterea pandemiei. Dacă comparăm PIB-ul pe cap de locuitor, observăm că Republica Moldova are cel mai mic indicator.
Numărul de medici calificați este, de asemenea, un factor important în combaterea pandemiei. La acest capitol Republica Moldova se află în a doua parte a topului.
Un alt indicator important este numărul de paturi spitalicești care pot fi folosite pentru tratarea celor contaminați.
Pentru mai multe detalii privind gestionarea crizei COVID-19 în Republica Moldova, accesați următorul link: alegeri.md/w/covid-19

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău